Wykonanie
Ciasto to złudnie przypomina tradycyjny sernik na kruchym cieście. Jednak
sera w nim nie ma nawet grama. Więc co?
Śmietana, na dodatek kwaśna! Jej bardzo duża ilość w połączeniu z ubitymi
białkami tworzy doskonały duet. Do tego jeszcze ulubione
owoce i wyjdzie "oszukany sernik" zwany
ciastem styropianowym, choć ja jestem bardziej przychylna nazwie śmietanowiec.
Śmietanowiec
Składniki na kruche ciasto:
~ 3 szklanki
mąki pszennej~ 5
żółtek~ pół szklanki
cukru pudru~ kostka
masła pokrojonego w kostkę
~ 1 łyżeczka
proszku do pieczenia~ 1 opakowanie
cukru wanilinowegoWszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania gładkiego ciasta. Podzielić na dwie równe części i chłodzić w zamrażalce około 3 godzin (ciasto można zrobić dzień wcześniej).
Składniki na masę
śmietanową:
~ 5
białek w temperaturze pokojowej
~ 1 i pół szklanki
cukru~ szczypta
soli~ 1200g
śmietany 18% (temp. pokojowa)
~ 2 opakowania budyniu
śmietankowegoPonad to:
~ 400g
wiśni: świeżych, mrożonych, z kompotu albo
nalewki (
owoce muszą być odsączone)
Białka ubijamy na kąpieli
wodnej,
cukier dodajemy dopiero gdy
białka będą już sztywne. Miksujemy do rozpuszczenia się
cukru. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać stopniowo
śmietanę, mieszać po woli aby
białka nie opadły.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Jedna część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Wyłożyć masę
śmietanową, wyrównać. Ułóżyc
wiśnie tak aby nie wpadły do środka masy. Na całość zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec mniej więcej 50-60 minut.
Najlepiej kroić dobrze schłodzone.

About Paula