ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: galaretkowa łąka

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: galaretkowa łąka

nazwa

Wykonanie

Lekkie i kolorowe ciasto zainspirowane nowymi galaretkami Winiary. Łatwe do zrobienia, bardzo ciekawie prezentuje się na stole. Z kilku składników można wyczarować naprawdę ciekawy deser. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci. A na naszym stole nutka optymizmu w pochmurny i zimny, choć majowy dzień.
*tortownica 21 cm
Składniki: na warstwę dolną:
1 opakowanie galaretki arbuzowej (Winiary)
150 ml śmietanki kremówki na warstwę środkową:
2 opakowania galaretki jagodowej (Winiary) na wierzchnią warstwę:
1 opakowanie galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa)
150 ml śmietanki kremówki na spód
biszkopty
do dekoracji:
kwiatki z galaretek
kwiatki bzu
liście melisy
Uwaga: aby zrobić kwiatki z galaretki przy przygotowywaniu każdej warstwy odlałam po trochę galaretki do maleńkich silikonowych foremek i umieściłam je w zamrażalniku, aby szybko stężały.
Galaretkę arbuzową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić. Na paterze ustawić obręcz z tortownicy, wyłożyć biszkopty. Kremówkę ubić i połączyć z tężejącą galaretką arbuzową. Tężejącą masę wylać na biszkopty i całość umieścić w lodówce. Kiedy stężeje wylać na wierzch galaretkę jagodową. Odstawić do stężenia. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Kremówkę ubić i połączyć z galaretką. Tężejącą masę wylać na galaretkę. Z foremki silikonowej wyjąć kwiatki i powtykać do deseru. Schłodzić. Gotowe ciasto przed podaniem udekorowałam listkami melisy i kwiatkami bzu.
Przepis dodaję do konkursu "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/05/galaretkowa-aka.html