Wykonanie
Deser z musem z
kiwi. Jak to u mnie często bywa w takich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo.Składniki na 3 desery:1
galaretka (coś z czerwonych)3
owoce kiwi200 g
śmietany kremówki 30% (małe opakowanie)ok 7 łyżeczek
cukru pudru2 kostki
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie :
Galaretkę przygotowuję wedle opisu na opakowaniu zmniejszając tylko ilość
wody na 450ml i studzę w 3 szklankach / deserówkach.
Owoce kiwi parzę i obieram ze skórki wycinam lekko stwardniały środek i blenderem miksuję z ok 3 łyżeczkami
cukru pudru.
Śmietanę miksuję na sztywno z 4 łyżeczkami
cukru. Na gotową
galaretkę nalewam mus z
kiwi, łyżką nakładam
bitej śmietany i posypuję wiórkami startej
gorzkiej czekolady.Rada :Jak wspomniałem w przepisie :
owoce kiwi parzę wrzątkiem podobnie jak parzy się
pomidory i obieram ze skórki podobnie jak
pomidory nie mają one wtedy tej swojej kwaskowatości i nie potrzeba wtedy zwiększać ilości
cukru do deseru.