Wykonanie

Takie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak
ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym
masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek.Składniki na 6 sztuk:250 g
mąki1
jajko100 ml ciepłego
mlekamała łyżeczka
soliłyżeczka
cukru15 g
drożdży50 g
masła2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegobiałko jajka lub kilka łyżek
mleka do posmarowaniałyżeczka
czarnuszki
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać dwie łyżki
mąki i
cukier, wymieszać. Odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać i wymieszać z
solą. Kiedy
drożdże ruszą rozczyn wlać do
mąki. Dodać
jajko i
masło, wyrobić jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione podzielić je na połowę. Do jednej części dodać
przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę.

Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach
białkiem i obsypać po bokach
czarnuszką.

Układać na blaszce "
ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 15-20 minut.