Wykonanie
Wymaga trochę pracy ale naprawdę warto nie tylko dla walorów
smakowych ale dla samych słów, które ja usłyszałam od mojego synka "moja królewno, jest cudowny".
Składniki na krem:500ml kremówki1/2 kg
sera mascarpone250 gr
trufli lub
czekolady truflowej2 czubate łyżki
cukru pudru (można dać więcej)Dodatkowo:
biszkopt czekoladowy o średnicy co najmniej 24 cm wzięłam przepis STĄD (przekroić na 3spody)*3/4 szklanki musu
truskawkowego (truskawki+cukier zmiksować blenderem)100 ml
rumu lub
soku wiśniowego do nasączenia
spodówczerwony barwnik spożywczyczarny
barwnik spożywczyewentualnie żółty barwnikNajlepiej dzień wcześniej upiec
biszkopt. Przekroić go na 3 równe blaty, następnie odciąć równe boki na kabinę, każdy
biszkopt nasączyć wybranym przez nas płynem. Przygotowujemy krem: ubijamy na sztywno kremówkę dodajemy do tego
cukier i
mascarpone dalej ubijamy (na mniejszych obrotach) tylko do połączenia składników. Odkładamy pół kremu do drugiej miski. Zostawiamy około 50gr
trufli a resztę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej. Studzimy i dodajemy do jednej miski z kremem dokładnie mieszając. 50 gr
trufli siekamy i również dodajemy do tej miski. Bierzemy jeden blat i smarujemy go musem
truskawkowym na to krem z
truflami znowu blat itd. Na wszystkie warstwy kładziemy naszą dobrze uformowana kabinę (przełożoną kremem) z 3 części
biszkoptu (z tych kawałków na kabinę musi nam jeszcze starczyć na spoiler - prostokątny pasek równy z autkiem i na wycięcie kółek). Krem który mamy w 2 misce dzielimy na 4 części ( w proporcjach: 3/4- czerwone, a resztę podzielić na małe porcje: oczy,usta białe! koła,okna i kropki do oczu: czarne! światła, ewentualnie strzały itp. żółte) Mieszamy nasze kremy z barwnikami do uzyskania odpowiednich kolorów! Na
masce wycinamy delikatnie kawałek
biszkoptu tak żeby powstały po bokach nadkola! Spojler kładziemy z tyłu sklejamy go kremem. Wszystko smarujemy dokładnie czerwonym kremem, następnie rysujemy (wykałaczką) oczy, okna, światła.. i nanosimy na to odpowiednie kremy. Przyklejamy kółka i smarujemy je czarnym kremem. No i nasz torcik powinien być już gotowy. Powodzenia.* Jeżeli nie macie wprawy w wycinaniu to upieczcie 2
biszkopty