ßßß Cookit - przepis na Smalec

Smalec

nazwa

Wykonanie

Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli. Ja jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny .
składniki na 1 litr smalcu
70 dag wędzonej słoniny
5 cebul
100 g orzechów włoskich
pół łyżeczki soli
pieprz
przepis
Słoninę drobno kroimy i topimy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia smalcu, aż skwarki nabiorą złotego koloru . Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pierzem, zdejmujemy z gazu, dodajemy posiekane orzechy włoskie i całość mieszamy. Gdy tłuszcz jest całkiem klarowny, wlewamy go do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/01/domowy-smalec.html