Wykonanie
Tym razem zapraszam na przepyszne
ciasto drożdżowe z
wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli.

składniki na formę o wymiarach 29 na 29 cm10 g świeżych
drożdżyszklanka
cukru2
jajka100 ml
mleka80 g
margaryny2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli1/2 kg
wiśnicukier puder do posypaniaprzepisDo miseczki rozkruszamy
drożdże i dodajemy jedną łyżkę
cukru , odstawiamy na kilka minut aż się rozpuszczą .Na małym ogniu rozpuszczamy
margarynę i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy z resztą
cukru na prawie białą masę .Do miski wsypujemy przesianą
mąkę , dodajemy szczyptę
soli i rozpuszczone
drożdże .Całość miksujemy, dodajemy lekko ciepłe
mleko i wlewamy wystudzoną
margarynę . Miksujemy jeszcze 5 minut .Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą formę na wierzchu układamy umyte i wydrylowane
wiśnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . A następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem .