Nieskomplikowany w wykonaniu a la mazurek na andrucie jest smaczną, słodką przekąską, którą można sobie chrupać na co dzień jak również od święta .Różnorodność bakali nadaje mu wyjątkowy charakter i smak.składniki na kwadratowego andruta250g suszonych śliwek bez pestekszklanka cukru1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów125 g orzechów włoskich4 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej ( może być gotowa)1 andrutćwierć szklanki wodyprzepisŚliwki i orzechy włoskie drobno siekamy.Do rondelka wlewamy ćwierć szklanki wody, szklankę cukru i gotujemy na małym ogniu gęsty syrop, do którego wrzucamy śliwki, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową .Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy pokruszone biszkopty, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.Masę wykładamy na andrut ,równomiernie rozsmarowujemy .Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy przed podaniem bardzo ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie.