ßßß
Jest jesień. A z jesienią dynia. Już była tutaj. Była w curry, była w upieczonym cieście .A dzisiaj, w związku z awarią piekarnika, będzie w cieście bez pieczenia . W związku z tym, że nie trzeba jej piec, można ciasto zrobić w 15 minut.A nawet krócej, bo ja jestem mimozą i ruchy mam powolne, kocie, rozwlekłe. Jak robicie wszystko szybko i macie dobrą organizację, to ciasto zajmuje 10 (razem ze zmywaniem).Razem ze mną, słodkie wypieki z dynią wykonało... od cholery... blogerów.Piekli ze mną: Bartoldzik, Dobromiła, Lejdi, Maggie, Mirabelka, Malwinna, Mopsik, Siaśka, Tomek .Podejrzewam, że wszyscy piekli swoje ciasta i ciasteczka, dlatego DZIĘ-KU-JĘ za nieodrzucanie mojej propozycji.Chwała Wam!Składniki na formę 25x30cm250g herbatników maślanych250g sera mascarpone100ml mleka100g puree z dyni3 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki sproszkowanego imbirudo przybrania:1/2 gruszkiodrobina startej czekoladyHerbatniki drobno pokruszyć, najlepiej zmiksować. Dodać 2 czubate łyżki sera i dokładnie utrzeć. Ciastem wyłożyć formę.Resztę mascarpone zmiksować z mlekiem, puree, cukrem, cynamonem i imbirem. Masę kremową wylać na herbatniki*.Przybrać plasterkami gruszki i startą czekoladą.Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.*Jeżeli boisz się, że masa nie będzie kremowa możesz rozpuścić w zimnej wodzie troszeczkę żelatyny i dodać.