ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe muffiny z twarogiem i musem owocowym

Czekoladowe muffiny z twarogiem i musem owocowym

nazwa

Wykonanie

Po sernikobrownie zostało mi trochę składników. Recykling w kuchni to bardzo dobra rzecz, więc jeżeli zostanie Wam trochę sera po sernikach, albo deserach polecam zrobienie muffinek. Można do tego użyć mascarpone, ricotty... Ale wiecie, to takie zagraniczne, wstrętne i straszne!
Żeby nie być posądzonym o brak patriotyzmu najlepiej użyć mielonego sera. Od polskiej krowy pasionej na polskiej łące. Ah, nie zapominajmy o trawie! Musi być nawożona polskim nawozem.
Za radykalny patriotyzm podziękujcie mojemu znajomemu, który zarzucił mi, że jestem antypolska. Podobno, jeżeli nie kocha się polskiego jedzenia, nie kocha się też własnej ojczyzny.
Składniki na 6 babeczek:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki otrąb pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3–4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
6 czubatych łyżek sera z sernika *
6 łyżeczek zmiksowanych z cukrem owoców
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i otrębami.
W drugiej misce wymieszać jajko, mleko i olej.
Dodać mokre składniki do suchym i szybko, niezbyt dokładnie wymieszać. Jeżeli płynów jest za mało dodać więcej mleka.
Przygotować foremki na babeczki. W każdą wlać kolejno: 2 łyżki ciasta, 1 łyżkę sera, łyżeczkę musu. Ciasto, które zostanie rozłożyć na wierzch babeczek.
Piec w 190 C przez 25–30 minut.
* Możecie użyć trzykrotnie zmielonego sera twarogowego wymieszanego z odrobiną mleka i cukrem.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/02/czekoladowe-muffiny-z-twarogiem-i-musem.html