Wykonanie

Można na niego mówić po polsku: tort "czarny las", tort szwarcwaldzki.Można też po angielsku: Black Forrest
Cake,a w wersji oryginalnej — Schwarzwälder Kirschtorte.Kiedy byłam mała, w moje urodziny, mama zamawiała taki tort z pobliskiej
cukierni. Do tej samej
cukierni latem chodziliśmy na jagodzianki, a w zimowe piątki, na
bułki maślane. W okresie Bożego Narodzenia gapiliśmy się, z nosami przyklejonymi do szyby, na wystawę — renifery z
czekolady, piernikowe
domki, choinki.Pewnego dnia (w lutym dokładnie)
cukiernia zbankrutowała, a wraz z jej plajtą, zjadłam ostatni tort szwarcwaldzki w moim życiu.Kiedy zobaczyłam, że w ramach wspólnego gotowania będziemy robić "Black Forrest
Cake"... wymyśliłam mini
torty. A w zasadzie babeczki. Nie są tak oficjalne jak tort i nie zostają w lodówce na kolejny dzień (latem to duży plus).Szczerze polecam :)Inne wariacje na temat znajdziecie u Mirabelki i Siaśki .Przepis na 9 babeczek:ciasto brownie:100g
czekolady70g
masła130g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
cukru100ml
mleka2
żółtkaCzekoladę posiekać, rozpuścić razem z
masłem na małym ogniu. Zdjąć z ognia i studzić przez kilkanaście minut. Po tym czasie wymieszać z
mlekiem i
żółtkami.
Mąkę wymieszać z
cukrem, następnie stopniowo dodawać płynne składniki. Jeżeli ciasto nie jest półpłynne dodaj więcej
mleka.Piec w foremkach na muffiny, w 170 C przez 20 minut.Dobrze ostudzićdodatki:9 łyżeczek
konfitury wiśniowej300ml
śmietany 30%1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru pudru (albo do smaku)kilka wisienek, do dekoracji
Cukier wymieszać z
mąką. Miskę, w której będziemy ubijać
śmietanę i mieszadełka miksera wsadzić do zamrażalnika na 10 minut.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania ostrożnie dodać
cukier. Spróbować, ewentualnie dosłodzić.Ostudzone babeczki przekroić na pół. Posmarować jedną połówkę
konfiturą, nałożyć
śmietanę, przykryć drugą połową. Wierzch posmarować
śmietaną, udekorować wisienkami.Jeżeli nie podajemy ich od razu, szybko wstawić do lodówki.Przepis dodaję do akcji " W
wiśniowym sadzie 2013 "