Wykonanie
Pieczone udka, kluski białe a to wszystko w sosie ze świeżych
prawdziwków. Pycha!

Składniki dla 4 osób- 4
udka kurczaka- 5-6 kapeluszy
pieczarek- kilka pasków
czerwonej papryki-
sól,
pieprz,
czosnek,
papryka mielona,
przyprawa do kurczakaSos z
prawdziwków:- 4-5 dorodne
prawdziwki- 1
cebula- 2 łyżki
masła- szklanka rosołu ( może być z kostki)-
sól,
pieprz-
śmietanaKurczaka umyć ,oprószyć
przyprawami, podsmażyć na patelni z obu stron.Przełożyć wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, dodać kapelusze
pieczarek i paski
papryki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, w połowie pieczenia podlać niewielka ilością
wody.
Grzyby oczyścić ,umyć i bardzo drobno poszatkować. Na
maśle podsmażyć
cebulę, a gdy się zeszkli, dodać
grzyby, podlać rosołem.Przykryć i dusić na małym ogniu, często mieszając. Na sam koniec dodać
przyprawy, ale z umiarem. Zestawić z ognia i zabielić
śmietaną.Na talerzu ułożyć
kurczaka, kluski i polać wszystko
sosem grzybowym.