- 1 cebula- garść posiekanego szczypiorku- pół łyżeczki ziół prowansalskich- pół łyżeczki przyprawy do ryb- pieprz- bułka tartaCebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Filety zemleć, dodać ostudzoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przyprawy i tyle bułki tartej ( u mnie ok. 6-8 łyżek), by móc uformować kotlety. Formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki podsmażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać przez około 10-15 minut.Kotleciki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.SOS:- 2 szklanki wrzątku- 1 kostka rosołowa- 1/2 szklanki śmietany 12 %- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej- garść siekanego koperku- pieprzKostkę rosołową zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany koperek i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić śmietanę z mąką ziemniaczaną i pieprzem. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze śmietaną, razem dokładnie wymieszać. Sos gotowy.Kotleciki z sosem koperkowo- śmietanowym podajemy z ryżem. Jako surówka świetnie nadaje się ogórek małosolny. Życzę smacznego.