ßßß Cookit - przepis na KOTLETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWO- ŚMIETANOWYM

KOTLETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWO- ŚMIETANOWYM

nazwa

Wykonanie

- 1 cebula
- garść posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki przyprawy do ryb
- pieprz
- bułka tarta
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Filety zemleć, dodać ostudzoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przyprawy i tyle bułki tartej ( u mnie ok. 6-8 łyżek), by móc uformować kotlety. Formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki podsmażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać przez około 10-15 minut.Kotleciki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.
SOS:
- 2 szklanki wrzątku
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść siekanego koperku
- pieprz
Kostkę rosołową zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany koperek i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić śmietanę z mąką ziemniaczaną i pieprzem. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze śmietaną, razem dokładnie wymieszać. Sos gotowy.
Kotleciki z sosem koperkowo- śmietanowym podajemy z ryżem. Jako surówka świetnie nadaje się ogórek małosolny. Życzę smacznego.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/07/KOTLETY-RYBNE-W-SOSIE-KOPERKOWO-SMIETANOWYM.html