ßßß Cookit - przepis na Pofalowane szaszłyki bakłażanowe

Pofalowane szaszłyki bakłażanowe

nazwa

Wykonanie

O planie zrobienia bakłażanowych szaszłyków wspominałam Wam we wczorajszym poście. Mężuś od dawna mówił, że zjadłby coś z bakłażanem, dlatego szukałam inspiracji z wykorzystaniem tego warzywa. W ostatnim numerze czasopisma "Gotuj krok po kroku" (któremu serdecznie dziękuję za polecenie mojego bloga na Facebooku) znalazłam wspaniały przepis. Postanowiłam troszeczkę go zmienić, a w zasadzie wzbogacić o marynatę, którą pokazywałam Wam wczoraj. Szaszłyki przerosły moje oczekiwania. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to jeszcze smakują naprawdę wspaniale! Myślę, że danie zdecydowanie mogę polecić na wszelkie przyjęcia - niejeden gość zachwyci się pofalowanym szaszłykiem!
Składniki na 7 szaszłyków:
- 300 g piersi z kurczaka,
-7 cienkich plastrów bakłażana,
- 1 średniej wielkości czerwona papryka,
- sól, papryka ostra granulowana,
- domowe pesto do zamarynowania mięsa.
1. Pesto przygotowujemy dzień wcześniej. Polewamy nim mięso (umyte, pokrojone na średniej wielkości kostkę), dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
2. Pół godziny przed wyjęciem mięsa z lodówki przygotowujemy warzywa: paprykę myjemy, kroimy w większą kostkę. Bakłażana myjemy, kroimy na 7 cienkich plastrów, oprószamy solą z obu stron. Zostawiamy na ok. 15-20 minut.
3. Po 15-20 minutach myjemy plastry, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym.
4. Każdy plasterek kroimy wzdłuż na pół.
5. Rozpoczynamy właściwe przygotowanie szaszłyków. Na początek patyczków nabijamy plaster bakłażana, następnie paprykę i na końcu mięso. Robimy to w taki sposób, by bakłażan "owijał" pozostałe składniki, tworząc falę. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy zabraknie plastra bakłażana do owinięcia. Na każdy patyk przypada cały jeden plaster (czyli 2 przecięte połówki).
6. Gotowy szaszłyk powinien wyglądać jak na zdjęciu. Wszystkie szaszłyki posypujemy po wierzchu papryką ostrą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce piekarnika). Co jakiś czas zaglądamy, ewentualnie podlewamy wodą. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/06/pofalowane-szaszyki-bakazanowe.html