Wykonanie
O planie zrobienia
bakłażanowych szaszłyków wspominałam Wam we wczorajszym
poście. Mężuś od dawna mówił, że zjadłby coś z
bakłażanem, dlatego szukałam inspiracji z wykorzystaniem tego warzywa. W ostatnim numerze czasopisma "Gotuj krok po kroku" (któremu serdecznie dziękuję za polecenie mojego bloga na Facebooku) znalazłam wspaniały przepis. Postanowiłam troszeczkę go zmienić, a w zasadzie wzbogacić o marynatę, którą pokazywałam Wam wczoraj. Szaszłyki przerosły moje oczekiwania. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to jeszcze smakują naprawdę wspaniale! Myślę, że danie zdecydowanie
mogę polecić na wszelkie przyjęcia - niejeden gość zachwyci się pofalowanym szaszłykiem!

Składniki na 7 szaszłyków:- 300 g
piersi z kurczaka,-7 cienkich plastrów
bakłażana,- 1 średniej wielkości
czerwona papryka,-
sól,
papryka ostra granulowana,- domowe pesto do zamarynowania
mięsa.

1. Pesto przygotowujemy dzień wcześniej. Polewamy nim
mięso (umyte, pokrojone na średniej wielkości kostkę), dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

2. Pół godziny przed wyjęciem
mięsa z lodówki przygotowujemy warzywa:
paprykę myjemy, kroimy w większą kostkę.
Bakłażana myjemy, kroimy na 7 cienkich plastrów, oprószamy
solą z obu stron. Zostawiamy na ok. 15-20 minut.

3. Po 15-20 minutach myjemy plastry, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym.

4. Każdy plasterek kroimy wzdłuż na pół.

5. Rozpoczynamy właściwe przygotowanie szaszłyków. Na początek patyczków nabijamy plaster
bakłażana, następnie
paprykę i na końcu
mięso. Robimy to w taki sposób, by
bakłażan "owijał" pozostałe składniki, tworząc falę. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy zabraknie plastra
bakłażana do owinięcia. Na każdy patyk przypada cały jeden plaster (czyli 2 przecięte połówki).

6. Gotowy szaszłyk powinien wyglądać jak na zdjęciu. Wszystkie szaszłyki posypujemy po wierzchu
papryką ostrą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce piekarnika). Co jakiś czas zaglądamy, ewentualnie podlewamy
wodą. Podajemy z
ziemniakami i surówką. Smacznego!