Wykonanie
Do dnia dzisiejszego polędwiczka była u nas rzadką (chciałoby się
rzec: PRAWIE nigdy nie występującą) potrawą obiadową. Traktujemy ją jako danie z
serii wykwintnych, na szczególne okazje. Skuszona pięknym wyglądem ze sklepowej lodówki, bez wahania sięgnęłam po porcję. Jako, że
polędwica jest u nas rzadkim gościem, postanowiłam zainspirować się jakimś ekstra przepisem . W konsekwencji (co chyba nie jest dla Was zdzwieniem) pozmieniałam większość, i powstał przepis na miarę wykwintnego obiadu. Zdjęcia zupełnie nieeleganckie, ale wybaczcie - nie mogłam pozwolić sobie na długą sesję, kiedy wszyscy przy
stole czekali tylko na NIĄ...

Składniki:-
polędwica wieprzowa (ok. 400 g),-
pieczarki (ok. 250 g),- marynata do
mięsa:
oliwa, grubo mielony
pieprz kolorowy, grubo mielona
sól prowansalska,-
natka pietruszki,-
cebula,-
śmietanka kremowa (30%) - 2-3 łyżki,-
mąka do zagęszczenia sosu - opcjonalnie.Dzień wcześniej marynujemy
polędwicę:
mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie smarujemy
oliwą (pojemnik, w którym będzie się marynować także dokładnie smarujemy
oliwą). Z każdej strony nacieramy
mięso solą prowansalską i
pieprzem (najlepiej bezpośrednio z młynka).
Polędwica powinna być dokładnie pokryta
przyprawami. Wkładamy ją do pojemnika, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia
mięso kroimy na ok. 1,5 cm kawałki i podsmażamy na patelni (nie dodajemy już tłuszczu). Gdy z każdej strony zmieni kolor, dodajemy
cebulę pokrojoną na talarki (lub jak wolicie). Podsmażamy wszystko razem, mieszamy do momentu aż
cebula się zeszkli. Po kilku minutach dodajemy umyte
pieczarki - mniejsze wrzucamy w całości, większe kroimy na pół lub na ćwiartki. W razie potrzeby dolewamy
wody (po wyparowaniu
wody z
pieczarek). Całość dusimy na mniejszym ogniu pod przykryciem (ok. 10 minut). Po tym czasie sos ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem (ja doprawiłam delikatnie
solą, choć marynata jest wystarczająca), zagęszczamy
mąką i dolewamy
śmietankę. Mieszamy, wrzucamy posiekaną
natkę. Podajemy z
ziemniakami i surówką. Smacznego!