ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Do dnia dzisiejszego polędwiczka była u nas rzadką (chciałoby się rzec: PRAWIE nigdy nie występującą) potrawą obiadową. Traktujemy ją jako danie z serii wykwintnych, na szczególne okazje. Skuszona pięknym wyglądem ze sklepowej lodówki, bez wahania sięgnęłam po porcję. Jako, że polędwica jest u nas rzadkim gościem, postanowiłam zainspirować się jakimś ekstra przepisem . W konsekwencji (co chyba nie jest dla Was zdzwieniem) pozmieniałam większość, i powstał przepis na miarę wykwintnego obiadu. Zdjęcia zupełnie nieeleganckie, ale wybaczcie - nie mogłam pozwolić sobie na długą sesję, kiedy wszyscy przy stole czekali tylko na NIĄ...
Składniki:
- polędwica wieprzowa (ok. 400 g),
- pieczarki (ok. 250 g),
- marynata do mięsa: oliwa, grubo mielony pieprz kolorowy, grubo mielona sól prowansalska,
- natka pietruszki,
- cebula,
- śmietanka kremowa (30%) - 2-3 łyżki,
- mąka do zagęszczenia sosu - opcjonalnie.
Dzień wcześniej marynujemy polędwicę: mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie smarujemy oliwą (pojemnik, w którym będzie się marynować także dokładnie smarujemy oliwą). Z każdej strony nacieramy mięso solą prowansalską i pieprzem (najlepiej bezpośrednio z młynka). Polędwica powinna być dokładnie pokryta przyprawami. Wkładamy ją do pojemnika, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso kroimy na ok. 1,5 cm kawałki i podsmażamy na patelni (nie dodajemy już tłuszczu). Gdy z każdej strony zmieni kolor, dodajemy cebulę pokrojoną na talarki (lub jak wolicie). Podsmażamy wszystko razem, mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli. Po kilku minutach dodajemy umyte pieczarki - mniejsze wrzucamy w całości, większe kroimy na pół lub na ćwiartki. W razie potrzeby dolewamy wody (po wyparowaniu wody z pieczarek). Całość dusimy na mniejszym ogniu pod przykryciem (ok. 10 minut). Po tym czasie sos ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja doprawiłam delikatnie solą, choć marynata jest wystarczająca), zagęszczamy mąką i dolewamy śmietankę. Mieszamy, wrzucamy posiekaną natkę. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/poledwiczka-w-sosie-pieczarkowym.html