ßßß Cookit - przepis na Genialny sos salsa mexicana

Genialny sos salsa mexicana

nazwa

Wykonanie

W piątek pan listonosz przyniósł mi fantastyczną przesyłkę - wygraną w konkursie Kenwood "Podróżnik w kuchni, czyli kulinarną podróż czas zacząć". Książka "Podróżnik w kuchni" jest przepięknie wydana i zawiera przepisy z różnych zakątków świata. Od razu zabrałam się do jej czytania i na pierwszy rzut wybrałam przepis kuchni meksykańskiej. Salsa jest bardzo szybka w przygotowaniu (najwięcej czasu zajmuje obranie pomidorów). Jest doskonała w połączeniu z ryżem, kuskusem, makaronem lub ziemniakami. Można polać nią mięso, albo zastosować jako dodatek do kolacji (np. jako sos do tortilli). Doskonale smakuje z faszerowaną cukinią . Zastosowań ma bardzo wiele - polecam!!!
Składniki na ok. 800 ml salsy:
- 800 g pomidorów,
- 2 cebule,
- 1 papryczka peperoni,
- kolendra - 1 czubata łyżka (u mnie przyprawa, w książce zalecano świeżą),
- sok z jednej cytryny,
- ewentualnie sól i pieprz (pieprz pominęłam - salsa jest pikantna za sprawą papryczki).
Pomidory obieramy ze skórki (najlepszym sposobem jest sparzenie), kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Papryczkę także kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy, lecz niezbyt dokładnie - powinny zostać kawałki warzyw. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Salsę przelewamy do pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Powinna być mocno schłodzona. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/genialny-sos-salsa-mexicana.html