Wykonanie
W piątek pan listonosz przyniósł mi fantastyczną przesyłkę - wygraną w konkursie Kenwood "Podróżnik w kuchni, czyli kulinarną podróż czas zacząć". Książka "Podróżnik w kuchni" jest przepięknie wydana i zawiera przepisy z różnych zakątków świata. Od razu zabrałam się do jej czytania i na pierwszy rzut wybrałam przepis kuchni meksykańskiej. Salsa jest bardzo szybka w przygotowaniu (najwięcej czasu zajmuje obranie
pomidorów). Jest doskonała w połączeniu z
ryżem,
kuskusem,
makaronem lub
ziemniakami. Można polać nią
mięso, albo zastosować jako dodatek do kolacji (np. jako sos do tortilli). Doskonale smakuje z faszerowaną
cukinią . Zastosowań ma bardzo wiele - polecam!!!
Składniki na ok. 800 ml salsy:- 800 g
pomidorów,- 2
cebule,- 1
papryczka peperoni,-
kolendra - 1 czubata łyżka (u mnie
przyprawa, w książce zalecano świeżą),- sok z jednej
cytryny,- ewentualnie
sól i
pieprz (
pieprz pominęłam - salsa jest pikantna za sprawą papryczki).
Pomidory obieramy ze skórki (najlepszym sposobem jest sparzenie), kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Papryczkę także kroimy w kostkę. Wyciskamy
sok z cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy, lecz niezbyt dokładnie - powinny zostać kawałki warzyw. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Salsę przelewamy do pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Powinna być mocno schłodzona. Smacznego!