ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny króliczek w nastroju cytrynowo-pomarańczowym

Wielkanocny króliczek w nastroju cytrynowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Byliście kiedyś w cytrynowo-pomarańczowym nastroju? Ja jestem! Tak wiele ostatnio się dzieje, że można to podsumować na słodko-kwaśno, na szczęście ze słodkim rezultatem. Z tego powodu zabrałam się dziś za upieczenie króliczka. Dodatkowo użyłam barwników spożywczych, które dostałam od Przyjaciółki - efekt przepiękny! Ciasto jest na wzór cytrynowo-waniliowego, lecz tym razem postanowiłam dodać nutę pomarańczy. Zapach obłędny, w sam raz na nocne pieczenie! :)
Składniki:
- 20 dag miękkiego masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżka aromatu waniliowego,
- 1 łyżka aromatu pomarańczowego,
- szczypta soli,
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza.
Składniki na syrop:
- 1,5 łyżki cukru,
- sok z cytryny i pomarańczy (ze składników na ciasto).
Dodatkowo:
- barwniki spożywcze - u mnie zielony, niebieski, czerwony,
- lukrowe pisaki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dokładnie myjemy cytrynę i pomarańczę, a następnie ścieramy skórki na drobnej tarce. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puch, dodajemy jajka (w całości), mleko, przesianą mąkę w połączeniu z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i pomarańczowy, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli chcecie mieć kolorowe ciasto, należy je podzielić na 3 części i każdą z nich wymieszać z odrobiną barwnika. Ciasto wylewamy do formy kolorami, w zależności od preferencji. Ważne, by kolory się nie pomieszały. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut (do suchego patyczka).
W czasie, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy sok z cytryny i pomarańczy (wyciskamy z obu). Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie wyjmujemy z formy oraz przygotowujemy syrop - zagotowujemy sok z cytryny i pomarańczy z 1,5 łyżki cukru, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy 4-5 minut. Na głębokość 3/4 robimy w cieście kilkanaście dziurek wykałaczką. Delikatnie wlewamy do nich gorący syrop (posłużyłam się strzykawką). Ciasto możemy udekorować lukrowymi pisakami. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/wielkanocny-kroliczek-w-nastroju.html