Wykonanie
Byliście kiedyś w
cytrynowo-
pomarańczowym nastroju? Ja jestem! Tak wiele ostatnio się dzieje, że można to podsumować na słodko-kwaśno, na szczęście ze słodkim rezultatem. Z tego powodu zabrałam się dziś za upieczenie króliczka. Dodatkowo użyłam
barwników spożywczych, które dostałam od Przyjaciółki - efekt przepiękny! Ciasto jest na wzór
cytrynowo-
waniliowego, lecz tym razem postanowiłam dodać nutę
pomarańczy. Zapach obłędny, w sam raz na nocne pieczenie! :)

Składniki:- 20 dag miękkiego
masła,- 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka
cukru,- 3
jajka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1/3 szklanki
mleka,- 1 łyżka
aromatu waniliowego,- 1 łyżka
aromatu pomarańczowego,- szczypta
soli,- 1
cytryna,- 1
pomarańcza.Składniki na
syrop:- 1,5 łyżki
cukru,-
sok z cytryny i
pomarańczy (ze składników na ciasto).Dodatkowo:-
barwniki spożywcze - u mnie zielony, niebieski, czerwony,- lukrowe
pisaki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dokładnie myjemy
cytrynę i
pomarańczę, a następnie ścieramy skórki na drobnej tarce. W mikserze ucieramy
masło z
cukrem na puch, dodajemy
jajka (w całości),
mleko, przesianą
mąkę w połączeniu z
proszkiem do pieczenia,
aromat waniliowy i
pomarańczowy, szczyptę
soli oraz startą
skórkę z cytryny i
pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli chcecie
mieć kolorowe ciasto, należy je podzielić na 3 części i każdą z nich wymieszać z odrobiną barwnika. Ciasto wylewamy do formy kolorami, w zależności od preferencji. Ważne, by kolory się nie pomieszały. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut (do suchego patyczka).W czasie, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy
sok z cytryny i
pomarańczy (wyciskamy z obu). Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie wyjmujemy z formy oraz przygotowujemy
syrop - zagotowujemy
sok z cytryny i
pomarańczy z 1,5 łyżki
cukru, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy 4-5 minut. Na głębokość 3/4 robimy w cieście kilkanaście dziurek wykałaczką. Delikatnie wlewamy do nich gorący
syrop (posłużyłam się strzykawką). Ciasto możemy udekorować lukrowymi pisakami. Smacznego!!!