Wykonanie
Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto, które miałoby w sobie to "coś". Na jednej ze stron znalazłam przepis, który absolutnie mnie zachwycił - zarówno łatwością wykonania, dostępnością składników, jak i efektem. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i sprawia, że zmysły szaleją! Na pewno na stałe zagości w moim słodkim menu. Przedstawiam Wam przepis na to niezwykłe ciasto i polecam wypróbować jeszcze dziś! Ja wykonałam je specjalnie dla mojego
Męża, co możecie wywnioskować po kształcie :)

Składniki na ciasto :- 20 dag miękkiego
masła,- 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka
cukru ,- 3
jajka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1/3 szklanki
mleka,- 2 łyżki
aromatu waniliowego,- szczypta
soli,- 2
cytryny,-
cukier puder do posypania.Składniki na
syrop:- 6 łyżek
cukru,-
sok z cytryn (ze składników na ciasto).Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie
cytryn oraz starcie skórki na drobnej tarce. W mikserze ucieramy
masło z
cukrem na gładką masę, dodajemy
jajka (w całości),
mleko, przesianą
mąkę w połączeniu z
proszkiem do pieczenia,
aromat waniliowy, szczyptę
soli oraz startą
skórkę z cytryn. Miksujemy na gładką masę. Pieczemy w piekarniku ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Ja posłużyłam się silikonową formą, dlatego nie wspominałam o wykładaniu blachy papierem, czy smarowaniu
masłem. Jeżeli macie inną blachę (najlepiej keksówkę), należy ją wysmarować
masłem lub innym tłuszczem i posypać
bułką tartą.W czasie, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy
sok z cytryn (wyciskamy z obu). Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie wyjmujemy z formy oraz przygotowujemy
syrop - zagotowujemy
sok z cytryn z 6 łyżkami
cukru, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy 4-5 minut. Na głębokość 3/4 robimy w cieście kilkanaście dziurek wykałaczką. Delikatnie wlewamy do nich gorący
syrop. Po całkowitym wystygnięciu ciasta posypujemy
cukrem pudrem.

Smacznego!!!