ßßß
Składniki na ciasto :- 20 dag miękkiego masła,- 2 szklanki mąki pszennej,- 1 szklanka cukru ,- 3 jajka,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1/3 szklanki mleka,- 2 łyżki aromatu waniliowego,- szczypta soli,- 2 cytryny,- cukier puder do posypania.Składniki na syrop:- 6 łyżek cukru,- sok z cytryn (ze składników na ciasto).Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie cytryn oraz starcie skórki na drobnej tarce. W mikserze ucieramy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka (w całości), mleko, przesianą mąkę w połączeniu z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryn. Miksujemy na gładką masę. Pieczemy w piekarniku ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Ja posłużyłam się silikonową formą, dlatego nie wspominałam o wykładaniu blachy papierem, czy smarowaniu masłem. Jeżeli macie inną blachę (najlepiej keksówkę), należy ją wysmarować masłem lub innym tłuszczem i posypać bułką tartą.W czasie, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy sok z cytryn (wyciskamy z obu). Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie wyjmujemy z formy oraz przygotowujemy syrop - zagotowujemy sok z cytryn z 6 łyżkami cukru, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy 4-5 minut. Na głębokość 3/4 robimy w cieście kilkanaście dziurek wykałaczką. Delikatnie wlewamy do nich gorący syrop. Po całkowitym wystygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!