ßßß Cookit - przepis na Pieczone kotlety mielone na dwa smaki: ogórkowe i pomidorowo-koperkowe

Pieczone kotlety mielone na dwa smaki: ogórkowe i pomidorowo-koperkowe

nazwa

Wykonanie

Pomysł na odmienioną wersję mielonych zaczerpnęłam z trzech źródeł. Pierwsze - blog Elexis . Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że na pewno je zrobię. Drugie - pomysł Szwagierki. Kiedyś zrobiła dla nas mielone z suszonymi pomidorami, które smakowały obłędnie. Trzecie - moje własne przemyślenia dotyczące tatara. Tak to jest z tym tatarem, że jakoś nie mogę się przekonać, by go polubić. Kiedyś sobie pomyślałam, że gdyby go tak podsmażyć... to z dodatkiem ogórka kiszonego i cebuli smakowałby rewelacyjnie. Nie pomyliłam się! Jedna i druga wersja smakują fantastycznie, aż ciężko wybrać, która lepiej. Aż sama się dziwię, dlaczego wcześniej nie wpadłam na takie mielone... Zostają u nas na stałe!
Składniki - baza:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka rozmoczona w wodzie,
- 1 jajko,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia.
Wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy w jednej misce (kajzerkę odciskamy z wody, cebulę ścieramy na tarce). Gdy będą połączone, całość dzielimy na 2 równe części, a następnie każdą umieszczamy w osobnej misce.
Do jednej miski dodajemy drobniutko pokrojonego ogórka kiszonego. Wystarczy jeden duży. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kotlety.
Do drugiej miski dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory (wystarczą 4) oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
Część z nich lub wszystkie można obtoczyć w panierce Prymat lub bułce tartej. Ja zrobiłam pół na pół (część z panierką, reszta bez). Wszystkie kotlety układamy na blasze wyłożonej matą silikonową lub pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (20-30 minut). Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/pieczone-kotlety-mielone-na-dwa-smaki.html