ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaki z czekowiśnią

Drożdżowe ślimaki z czekowiśnią

nazwa

Wykonanie

Przepyszne bułeczki z równie pysznym nadzieniem. Nie wiem jak to się stało, ale zupełnie zapomniałam, że w szafce kryje się taki smakołyk - czekowiśnia . Z pewnością było to działanie celowe - zrobiłam i schowałam, by zapomnieć. Zatem się udało. Czekowiśnia jest tak wyborna, że gdybym pamiętała, zjedlibyśmy ją tuż po zrobieniu. Dziś z jej udziałem proponuję drożdżówki. Przepis znaleziony na Moich Wypiekach był z nieco innym nadzieniem, ale moim zdaniem czekowiśnia pasuje tu idealnie.
Składniki (na ok. 20-25 sztuk):
- 500 g przesianej mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 15 g świeżych drożdży,
- 75 g masła (rozpuszczonego),
- 150 ml ciepłego mleka,
- dodatkowo: 1-1 , 5 małego słoika czekowiśni,
- jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania.
Drożdże kruszymy, umieszczamy w misce. Dodajemy cukier, ciepłe mleko, mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Po kilku minutach do miski dodajemy jajka, sól, rozpuszczone masło i powoli mąkę. Mieszamy trzepaczką do momentu aż będzie to prawie niemożliwe. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy aż stanie się elastyczne. Dodajemy mąkę, by się nie kleiło, lecz nie więcej niż w przepisie. Gdy będzie gotowe, umieszczamy ponownie w misce, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. godzinę).
Po tym czasie ciasto umieszczamy ponownie na stolnicy, krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt 60x30 cm. Ciasto smarujemy czekowiśnią, a następnie zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem kroimy na plasterki (ślimaki) o grubości ok. 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Po upływie ok. 30 minut smarujemy jajkiem roztrzepanym z dodatkiem mleka, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/drozdzowe-slimaki-z-czekowisnia.html