Wykonanie
Na osłodę kolejnego deszczowego/pochmurnego dnia mam bardzo ciekawe ciasto. Niby zwykłe,a jednak niezwykłe. Za sprawą
dżemu pachnie naprawdę wyjątkowo, a
serek homogenizowany nadaje mu wilgoci. Zachęcam Was do poprawiania nastroju w taki słodki sposób :). Przepis znalazłam na blogu Tęcza w słoiku, dodałam trochę od siebie.

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):- 3
jajka,- szczypta
soli,- 140 g
cukru,- 150 g
serka homogenizowanego,- 50 g rozpuszczonego
masła,- ok. 250-260 g
mąki pszennej, przesianej,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego,- mały słoiczek
dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego).
Jajka wbijamy do misy miksera, lekko solimy, dodajemy
cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Powinna powstać puszysta masa. Powoli dodajemy
serek, nie przerywając miksowania. Dodajemy ekstrakt
waniliowy oraz rozpuszczone
masło. Mikser wyłączamy, dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką (można także miksować na najwolniejszych obrotach). Jeśli masa będzie zbyt gęsta - można dodać 1-2 łyżki
mleka. Jeśli zbyt rzadka - łyżkę
mąki. Połowę masy umieszczamy w tortownicy (jeśli nie jest silikonowa, należy posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą). Na niej rozkładamy połowę
dżemu - można rozsmarować lub nakładać łyżką w różne miejsca. Na
dżem wylewamy pozostałe ciasto, a na wierzchu pozostały
dżem. Gotowe ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 30-40 minut. Smacznego!