ßßß
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):- 3 jajka,- szczypta soli,- 140 g cukru,- 150 g serka homogenizowanego,- 50 g rozpuszczonego masła,- ok. 250-260 g mąki pszennej, przesianej,- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,- mały słoiczek dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego).Jajka wbijamy do misy miksera, lekko solimy, dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Powinna powstać puszysta masa. Powoli dodajemy serek, nie przerywając miksowania. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone masło. Mikser wyłączamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką (można także miksować na najwolniejszych obrotach). Jeśli masa będzie zbyt gęsta - można dodać 1-2 łyżki mleka. Jeśli zbyt rzadka - łyżkę mąki. Połowę masy umieszczamy w tortownicy (jeśli nie jest silikonowa, należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Na niej rozkładamy połowę dżemu - można rozsmarować lub nakładać łyżką w różne miejsca. Na dżem wylewamy pozostałe ciasto, a na wierzchu pozostały dżem. Gotowe ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 30-40 minut. Smacznego!