ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z serkiem homogenizowanym i dżemem

Ciasto ucierane z serkiem homogenizowanym i dżemem

nazwa

Wykonanie

Na osłodę kolejnego deszczowego/pochmurnego dnia mam bardzo ciekawe ciasto. Niby zwykłe,
a jednak niezwykłe. Za sprawą dżemu pachnie naprawdę wyjątkowo, a serek homogenizowany nadaje mu wilgoci. Zachęcam Was do poprawiania nastroju w taki słodki sposób :). Przepis znalazłam na blogu Tęcza w słoiku, dodałam trochę od siebie.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 140 g cukru,
- 150 g serka homogenizowanego,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- ok. 250-260 g mąki pszennej, przesianej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- mały słoiczek dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego).
Jajka wbijamy do misy miksera, lekko solimy, dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Powinna powstać puszysta masa. Powoli dodajemy serek, nie przerywając miksowania. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone masło. Mikser wyłączamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką (można także miksować na najwolniejszych obrotach). Jeśli masa będzie zbyt gęsta - można dodać 1-2 łyżki mleka. Jeśli zbyt rzadka - łyżkę mąki. Połowę masy umieszczamy w tortownicy (jeśli nie jest silikonowa, należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Na niej rozkładamy połowę dżemu - można rozsmarować lub nakładać łyżką w różne miejsca. Na dżem wylewamy pozostałe ciasto, a na wierzchu pozostały dżem. Gotowe ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 30-40 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/ciasto-ucierane-z-serkiem.html