ßßß
Składniki:125 g masła w temperaturze pokojowej60 g cukru1 jajkokilka kropli ekstraktu waniliowego200 g mąki pszennej30 g mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solidżem truskawkowy
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać jajko i wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Następnie uformować rękoma kulę.Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, na grubość około 3 mm. Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać. Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem.