Wykonanie
Dostałam zamówienie na ciasto
truskawkowe od pewnej
młodej damy. Z miłą chęcią, tylko w listopadzie trochę ciężko o świeże
truskawki. Niby mam zamrożone, ale jakoś nie miałam ochoty na ciasto z rozmrażanych. Pomyślałam, że
ciasteczka z dziurką i
dżemem truskawkowym powinny się spodobać. Miałam rację. Dzieciaki oszalały.

Składniki:125 g
masła w temperaturze pokojowej60 g
cukru1
jajkokilka kropli ekstraktu
waniliowego200 g
mąki pszennej30 g
mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidżem truskawkowy
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Masło i
cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać
jajko i
wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Następnie uformować rękoma kulę.Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej
mąką, na grubość około 3 mm. Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać. Wycięte
ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce. Całe
ciasteczka smarować
dżemem truskawkowym. Przykrywać
ciasteczkami z dziurką. Można posypać
cukrem pudrem.