ßßß Cookit - przepis na Kakaowa Pavlova z truskawkami

Kakaowa Pavlova z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Witajcie, Kochani! Przepraszam Was za tak długą ciszę na blogu, ale przytłoczył mnie nadmiar pracy i innych obowiązków. Do końca czerwca nie zapowiada się inaczej, ale mimo wszystko postaram się karmić Was nowymi przepisami. Dziś zapraszam na deser, który jest idealny w każdym calu. Beza należy do czołówki moich ulubionych wypieków, a w tym wydaniu to już przechodzi samą siebie :). Spróbujcie, wszystko idealnie komponuje się ze sobą. Zachęcam :)
Przepis na bezę na podstawie: źródło .
Składniki:
- 6 białek,
- 350 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków),
- 1 czubata łyżeczka kakao,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- szczypta soli,
- krem: ok. 500 ml śmietany kremowej (30 lub 36%), łyżka/łyżeczka cukru (można pominąć), opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,
- truskawki,
- starta na tarce czekolada (mleczna lub gorzka),
- listek mięty do dekoracji.
Białka ubijamy mikserem. Gdy się spienią, dodajemy sól. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier - bardzo powoli, partiami. Na samym końcu dodajemy ocet winny, kakao oraz mąkę - na wolnych obrotach. Bezę formujemy na papierze z wcześniej odrysowanym okręgiem o średnicy ok. 22 cm (można użyć maty silikonowej z gotowymi okręgami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Gdy beza będzie całkowicie zimna, układamy na niej ubitą z cukrem (lub bez) śmietaną, dekorujemy pokrojonymi truskawkami, posypujemy czekoladą i układamy listek mięty. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/04/kakaowa-pavlova-z-truskawkami.html