ßßß
Składniki:- 6 białek,- 350 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków),- 1 czubata łyżeczka kakao,- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,- 1 łyżeczka octu winnego,- szczypta soli,- krem: ok. 500 ml śmietany kremowej (30 lub 36%), łyżka/łyżeczka cukru (można pominąć), opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,- truskawki,- starta na tarce czekolada (mleczna lub gorzka),- listek mięty do dekoracji.
Białka ubijamy mikserem. Gdy się spienią, dodajemy sól. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier - bardzo powoli, partiami. Na samym końcu dodajemy ocet winny, kakao oraz mąkę - na wolnych obrotach. Bezę formujemy na papierze z wcześniej odrysowanym okręgiem o średnicy ok. 22 cm (można użyć maty silikonowej z gotowymi okręgami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia.Gdy beza będzie całkowicie zimna, układamy na niej ubitą z cukrem (lub bez) śmietaną, dekorujemy pokrojonymi truskawkami, posypujemy czekoladą i układamy listek mięty. Smacznego!