ßßß
Składniki (na małą blachę typu keksówka):- 150 g zimnego masła,- 180 g przesianej mąki pszennej,- 30 g cukru pudru,- 1 łyżka wody,- 4 łodygi rabarbaru, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki cukru, szczypta kardamonu,- beza: 2 białka, 2 łyżki cukru, szczypta soli.Mąkę i cukier puder umieszczamy na stolnicy, dodajemy zimne masło i za pomocą noża kroimy je na kawałki, jednocześnie mieszając z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy energicznie ciasto. Gdy będzie gładkie, umieszczamy w foliowym woreczku i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie myjemy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Po ok. 40 minutach odlewamy sok, który puścił rabarbar, a następnie przekładamy na patelnię i chwilę smażymy z dodatkiem mielonego kardamonu.Ciasto wyjmujemy z lodówki, jednak zostawiamy jedynie jego 2/3. Pozostałe 1/3 wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, umieszczamy w niej (w razie potrzeby należy posmarować masłem i obsypać), nakłuwamy widelcem. Rozkładamy podsmażony rabarbar. Białka ubijamy z solą, pod koniec partiami dodajemy cukier. Powinna powstać sztywna piana. Bezę rozkładamy na rabarbarze, na wierzch ścieramy pozostałą 1/3 ciasta (na tarce). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego!