ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z rabarbarem, kardamonem i bezą

Krucha tarta z rabarbarem, kardamonem i bezą

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość rabarbaru? Kolejny przepis z jego udziałem, który zawładnął naszymi kubkami smakowymi. Tym razem z przepisu Zosi z Make life easier . Tarta jest niezwykle kusząca, absolutnie doskonała. Polecam! :)
Składniki (na małą blachę typu keksówka):
- 150 g zimnego masła,
- 180 g przesianej mąki pszennej,
- 30 g cukru pudru,
- 1 łyżka wody,
- 4 łodygi rabarbaru, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki cukru, szczypta kardamonu,
- beza: 2 białka, 2 łyżki cukru, szczypta soli.
Mąkę i cukier puder umieszczamy na stolnicy, dodajemy zimne masło i za pomocą noża kroimy je na kawałki, jednocześnie mieszając z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy energicznie ciasto. Gdy będzie gładkie, umieszczamy w foliowym woreczku i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie myjemy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Po ok. 40 minutach odlewamy sok, który puścił rabarbar, a następnie przekładamy na patelnię i chwilę smażymy z dodatkiem mielonego kardamonu.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, jednak zostawiamy jedynie jego 2/3. Pozostałe 1/3 wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, umieszczamy w niej (w razie potrzeby należy posmarować masłem i obsypać), nakłuwamy widelcem. Rozkładamy podsmażony rabarbar. Białka ubijamy z solą, pod koniec partiami dodajemy cukier. Powinna powstać sztywna piana. Bezę rozkładamy na rabarbarze, na wierzch ścieramy pozostałą 1/3 ciasta (na tarce). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/05/krucha-tarta-z-rabarbarem-kardamonem-i.html