ßßß Cookit - przepis na Chocolate crinkles z delikatną nutą mięty

Chocolate crinkles z delikatną nutą mięty

nazwa

Wykonanie

Zapewne większość z Was zna przepis na popękane ciasteczka czekoladowe. Dla odmiany przedstawię je w troszeczkę innej wersji - z dodatkiem mięty. Połączenie mięty z czekoladą jak dla mnie jest idealne. Chocolate crinkles z dodatkiem mięty są tak kuszące, że ciężko się od nich oderwać. Intensywny smak czekolady, delikatny posmak mięty, mięciutki środek i lekko chrupiący wierzch - jak dla mnie to definicja idealnych ciasteczek. A ta mięta ma coś w sobie... Przepis pochodzi z moich wypieków, modyfikacje są moje.
Składniki:
- 220 g gorzkiej czekolady (można użyć mlecznej i gorzkiej, z przewagą gorzkiej),
- 100 g masła,
- ok. pół szklanki cukru (w przypadku łączenia mlecznej czekolady z gorzką; jeśli używamy samej gorzkiej, należy dodać ok. 2/3 szklanki cukru),
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1,5 łyżeczki syropu miętowego (mogą być krople miętowe),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- cukier puder do obtoczenia.
Na początku rozpuszczamy masło w garnuszku, po chwili dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy bardzo dokładnie do całkowitego połączenia i rozpuszczenia. Zdejmujemy z kuchenki, odstawiamy.
Ubijamy pianę z białek, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i żółtka (po jednym). Po chwili dodajemy ekstrakt z wanilii i mięty, a następnie przestudzoną masę czekoladową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dodajemy bardzo powoli i delikatnie, najlepiej mieszając ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wkładamy do folii, a następnie do lodówki na całą noc bądź do zamrażarki na ok. 1-2 godziny (kontrolując w trakcie, by nie zamarzło).
Tuż przed wyjęciem ciasta z zamrażarki/lodówki, rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni. Ciasto powinno być twarde. Łyżeczką nabieramy kawałek, formujemy kulę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut. Nie należy piec dłużej, gdyż będą twarde. W trakcie pieczenia ciasteczka się spłaszczą i popękają. Smacznego!!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/chocolate-crinkles-z-delikatna-nuta.html