Wykonanie
Jeśli miałabym jednym słowem opisać smak tego
mięsa... uwierzcie, nie ma odpowiedniego. To prawdziwe "niebo w gębie". Uwielbiam
schab w przeróżnych sosach, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Nie wiem, czy to zasługa
papryki marynowanej,
papryki w proszku, czy
stewii... a może wszystkie składniki skomponowały taki smak? W każdym razie musicie spróbować :) Przepis jest efektem mojej intuicji. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :)

Składniki:- ok. 500 g
schabu,- 3-4 kawałki marynowanej
papryki,- 2 duże lub 3-4 mniejsze
czerwone cebule,-
przyprawy:
sól,
pieprz, domowa
przyprawa paprykowa,
papryka ostra,- 2 listki
stewii,- 2
liście laurowe,
ziele angielskie,-
mąka pszenna do zagęszczenia,- 1 łyżeczka
masła,- 1 łyżka
oleju ryżowego.
Schab kroimy na ok. 1 cm plastry. Myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem oraz domową
przyprawą paprykową . Na łyżce
oleju ryżowego podsmażamy przygotowane
mięso. Gdy zmieni kolor z obu stron, wrzucamy do garnka z gotującą się
wodą (
wody powinno być trochę poniżej połowy wysokości średniego garnka;
woda gotuje się z dodatkiem
papryki marynowanej - obranej ze skórki, pokrojonej w kostkę,
liści laurowych i ziela; warto zatem wstawić
wodę z tymi dodatkami, zagotować i w tym czasie podsmażać
mięso). Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżeczkę
masła, wrzucamy pokrojoną dowolnie
czerwoną cebulę. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy do garnka z
mięsem. Na patelnię wlewamy odrobinę
wody, zagotowujemy, dodajemy do
mięsa. Wrzucamy jeszcze 2 listki
stewii (umyte). Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Na koniec doprawiamy sos do smaku (głównie
papryką ostrą) i zagęszczamy
mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Moją propozycję podania przedstawiam na zdjęciu poniżej. Przed wstawieniem
mięsa do lodówki należy wyjąć
liście laurowe, ziele i listki
stewii. Smacznego!

Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin
owocowych www.naszekrzewy.pl