ßßß
Składniki:- ok. 500 g schabu,- 3-4 kawałki marynowanej papryki,- 2 duże lub 3-4 mniejsze czerwone cebule,- przyprawy: sól, pieprz, domowa przyprawa paprykowa, papryka ostra,- 2 listki stewii,- 2 liście laurowe, ziele angielskie,- mąka pszenna do zagęszczenia,- 1 łyżeczka masła,- 1 łyżka oleju ryżowego.Schab kroimy na ok. 1 cm plastry. Myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz domową przyprawą paprykową . Na łyżce oleju ryżowego podsmażamy przygotowane mięso. Gdy zmieni kolor z obu stron, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (wody powinno być trochę poniżej połowy wysokości średniego garnka; woda gotuje się z dodatkiem papryki marynowanej - obranej ze skórki, pokrojonej w kostkę, liści laurowych i ziela; warto zatem wstawić wodę z tymi dodatkami, zagotować i w tym czasie podsmażać mięso). Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pokrojoną dowolnie czerwoną cebulę. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy do garnka z mięsem. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy, dodajemy do mięsa. Wrzucamy jeszcze 2 listki stewii (umyte). Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Na koniec doprawiamy sos do smaku (głównie papryką ostrą) i zagęszczamy mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Moją propozycję podania przedstawiam na zdjęciu poniżej. Przed wstawieniem mięsa do lodówki należy wyjąć liście laurowe, ziele i listki stewii. Smacznego!
Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl