ßßß
Składniki:- 5 plastrów schabu,- sól, pieprz, czosnek,- ok. 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku (w liściach),- 1 cebula,- 2 ząbki czosnku,- 1 łyżka oleju ryżowego,- 1 łyżka serka topionego,- ser żółty do posypania,- opcjonalnie: domowa kostka rosołowa .Schab myjemy, kroimy na plastry (jak na schabowe), lekko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem. Odkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy szpinak i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Podsmażamy. Dodajemy domową kostkę rosołową . Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda lekko odparuje, dodajemy łyżkę serka topionego. Mieszamy do rozpuszczenia.Na suchej patelni (drugiej) podsmażamy mięso - z obu stron, tylko do momentu, aż zbieleje. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy mięso - jedno obok drugiego. Podlewamy wodą z patelni (po podsmażeniu mięsa wlewamy na patelnię trochę wody, włączamy gaz i zagotowujemy; za pomocą drewnianej łyżki mieszamy). Wody nie może być za dużo - mięso nie może w niej 'pływać'. Na wierzchu układamy szpinak. Przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po 15 minutach mięso posypujemy startym serem, zapiekamy już bez pokrywy. Smacznego!