ßßß Cookit - przepis na Schab pod szpinakową pierzynką

Schab pod szpinakową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często jemy szpinak. Jest zdrowy, pyszny i można przygotować go na milion sposobów. Dzisiejsze danie jest wyjątkowo aromatyczne, pachnące i rozpływające się w ustach. Dzięki szpinakowej pierzynce schab staje się soczysty. Jeśli macie ochotę, można powtórzyć danie z dodatkiem piersi z kurczaka. Polecam na zwykłe i niezwykłe okazje. Moją inspiracją był przepis Kasi .
Składniki:
- 5 plastrów schabu,
- sól, pieprz, czosnek,
- ok. 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku (w liściach),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju ryżowego,
- 1 łyżka serka topionego,
- ser żółty do posypania,
- opcjonalnie: domowa kostka rosołowa .
Schab myjemy, kroimy na plastry (jak na schabowe), lekko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem. Odkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy szpinak i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Podsmażamy. Dodajemy domową kostkę rosołową . Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda lekko odparuje, dodajemy łyżkę serka topionego. Mieszamy do rozpuszczenia.
Na suchej patelni (drugiej) podsmażamy mięso - z obu stron, tylko do momentu, aż zbieleje. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy mięso - jedno obok drugiego. Podlewamy wodą z patelni (po podsmażeniu mięsa wlewamy na patelnię trochę wody, włączamy gaz i zagotowujemy; za pomocą drewnianej łyżki mieszamy). Wody nie może być za dużo - mięso nie może w niej 'pływać'. Na wierzchu układamy szpinak. Przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po 15 minutach mięso posypujemy startym serem, zapiekamy już bez pokrywy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/schab-pod-szpinakowa-pierzynka.html