Wykonanie
Ostatnio często jemy
szpinak. Jest zdrowy, pyszny i można przygotować go na milion sposobów. Dzisiejsze danie jest wyjątkowo aromatyczne, pachnące i rozpływające się w ustach. Dzięki szpinakowej pierzynce
schab staje się soczysty. Jeśli macie ochotę, można powtórzyć danie z dodatkiem
piersi z kurczaka. Polecam na zwykłe i niezwykłe okazje. Moją inspiracją był przepis Kasi .

Składniki:- 5 plastrów
schabu,-
sól,
pieprz,
czosnek,- ok. 300 g mrożonego lub
świeżego szpinaku (w liściach),- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 1 łyżka
oleju ryżowego,- 1 łyżka
serka topionego,-
ser żółty do posypania,- opcjonalnie: domowa
kostka rosołowa .
Schab myjemy, kroimy na plastry (jak na
schabowe), lekko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Odkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy
szpinak i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Na łyżce
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po chwili dodajemy
szpinak. Podsmażamy. Dodajemy domową
kostkę rosołową . Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy
woda lekko odparuje, dodajemy łyżkę
serka topionego. Mieszamy do rozpuszczenia.Na suchej patelni (drugiej) podsmażamy
mięso - z obu stron, tylko do momentu, aż zbieleje. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy
mięso - jedno obok drugiego. Podlewamy
wodą z patelni (po podsmażeniu
mięsa wlewamy na patelnię trochę
wody, włączamy gaz i zagotowujemy; za pomocą drewnianej łyżki mieszamy).
Wody nie może być za dużo -
mięso nie może w niej 'pływać'. Na wierzchu układamy
szpinak. Przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po 15 minutach
mięso posypujemy
startym serem, zapiekamy już bez pokrywy. Smacznego!