ßßß
Składniki:- ok. 400 g schabu bez kości,- 2 pomidory,- 1 duża cebula,- 2 ząbki czosnku,- sól morska, przyprawa do spaghetti (można skomponować samodzielnie, skład: suszone warzywa: chili, pietruszka, bazylia, czosnek),- 1 łyżka Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem.
Mięso nacieramy przyprawami, odstawiamy na chwilę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a na małej patelni rozpuszczamy smalec. Dodajemy cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz czosnek (całe ząbki, bez łupinek). Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, obok układamy pomidory - umyte i pokrojone na 4 części. Na wierzchu umieszczamy cebulę i czosnek - podsmażone, z patelni. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40-60 minut. Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.