Wykonanie
Jeśli chodzi o
pieczone mięso, to ja zawsze i wszędzie! O ile, rzecz jasna, nie jest suche i mdłe. Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowo soczysta i zawiera prawdziwą eksplozję przypraw. Do jej przygotowania zainspirowały mnie dwa czynniki: konkurs ze Smakowitą Pajdą oraz
przyprawa do spaghetti, która przyjechała do nas prosto z Włoch :). Jeśli lubicie tego typu smaki, będziecie zachwyceni. Wystarczy podać z
makaronem i obiad gotowy. I kolejny raz... Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyjątkowym aromatem, jaki nadaje całej potrawie!

Składniki:- ok. 400 g
schabu bez kości,- 2
pomidory,- 1 duża
cebula,- 2 ząbki
czosnku,-
sól morska,
przyprawa do spaghetti (można skomponować samodzielnie, skład:
suszone warzywa:
chili,
pietruszka,
bazylia,
czosnek),- 1 łyżka Smakowitej Pajdy z
cebulką i
jabłkiem.
Mięso nacieramy
przyprawami, odstawiamy na chwilę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a na małej patelni rozpuszczamy
smalec. Dodajemy
cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz
czosnek (całe ząbki, bez łupinek).
Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, obok układamy
pomidory - umyte i pokrojone na 4 części. Na wierzchu umieszczamy
cebulę i
czosnek - podsmażone, z patelni. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40-60 minut. Smacznego!

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.