ßßß Cookit - przepis na Kotlety pieczarkowo-jajeczne

Kotlety pieczarkowo-jajeczne

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja ma dwie zalety: jest dietetyczna i dobrze sprawdza się na dni postne. Pierwsza z nich zależy od sposobu ostatecznego przyrządzenia, druga jest niezmienna. Pisząc o sposobie przyrządzenia mam na myśli smażenie, bądź pieczenie. Ja wybrałam to drugie, ale bardziej z przypadku niż dbałości o walory dietetyczne. Tuż po wymieszaniu i obtoczeniu w bułce zorientowałam się, że nie mam ani oleju, ani smalcu, ani grama masła... :). W związku z tym wstawiłam do piekarnika... i po kilku minutach okazało się, że mam pyszne, dietetyczne kotleciki. W dodatku chrupiące! Polecam ten sposób :)
Składniki (na ok. 8-9 kotletów):
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 5-6 pieczarek,
- 1 cebula,
- bułka tarta,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,
- opcjonalnie: olej do smażenia.
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy ze skorupek. Gdy ostygną, kroimy w kosteczkę. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce do garnka. Włączamy gaz, dusimy. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę. Dodajemy do pieczarek. Dusimy do momentu odparowania całej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy.
Do miski z jajkami pokrojonymi w kostkę dodajemy pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy surowe jajko, przyprawy. Mieszamy, aż powstanie zwarta masa. Formujemy kolety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/kotlety-pieczarkowo-jajeczne.html