ßßß Cookit - przepis na Kluski ziemniaczane z grzankami w środku

Kluski ziemniaczane z grzankami w środku

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam je na zaprzyjaźnionym blogu Pani Krysi, przeczytałam i od razu pobiegłam do kuchni. Uwielbiam tego typu smakołyki, mogłabym jeść je codziennie na obiad. Przyznam, że pomysł z nadzieniem w postaci grzanek jest niezwykły. Dotąd robiłam kluski/pyzy z mięsem. Nie sądziłam, że grzanki mogą być tak pysznym nadzieniem. Polecam wypróbowanie tego znakomitego przepisu! Przepis Pani Krystyny lekko zmodyfikowałam o jajka i dodatek sosu pieczarkowego.
Składniki (na ok. 20-23 sztuk):
- 500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + więcej w razie potrzeby do zagniatania i podsypywania,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- dodatkowo: 1/2 czerstwej bułki oraz opcjonalnie masło (jeśli nie macie tostera).
Rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków: obieramy wszystkie, myjemy, lecz gotujemy jedynie 3/4 z całości. U mnie rozłożyło się tak, że zostawiłam 2 surowe ziemniaki, resztę ugotowałam w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 pozostałe ziemniaki, starte na tarce z małymi oczkami, zmieszane z sokiem z cytryny. Dodajemy także jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ciasto nie powinno się zbytnio kleić).
Przygotowujemy grzanki - w tosterze lub podsmażamy na patelni z masłem. Grzanki powinny być malutkie.
Ciasto ziemniaczane formujemy w długi wałek. Za pomocą ostrego noża kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy kilka grzanek i formujemy okrągłe kluski-pyzy. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości) od momentu ponownego zagotowania. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie był to sos pieczarkowy (na przepis zapraszam w następnym poście). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/02/kluski-ziemniaczane-z-grzankami-w-srodku.html