ßßß
Składniki:- ok. 500 g mięsa mielonego,- 1/2 czerwonej cebuli,- 1/2 pora,- 1 pomidor,- 1 marchew,- 1/2 cukinii,- posiekany koperek,- sól, domowe kostki rosołowe, domowa przyprawa paprykowa,- 1 łyżka oleju,- papryki - 6 dużych,- ser do posypania.Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy kolejno: cebulę, por (posiekane w drobną kostkę), marchew (startą na tarce z dużymi oczkami), cukinię (pokrojoną w drobną kostkę - razem ze skórką). Dodajemy domową kostkę rosołową, dusimy przez chwilę. Dodajemy mięso, mieszamy. Posypujemy solą i domową przyprawą paprykową. Gdy mięso zbieleje, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz posiekany koperek. Wyłączamy gaz. Papryki należy przekroić na pół, wzdłuż. Ostrożnie wydrążamy gniazda i błonki. Oczyszczamy. Nadziewamy farszem mięsno-warzywnym, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przezok. 1 godzinę. Pod koniec zdejmujemy folię i posypujemy startym serem. Zapiekamy, a następnie podajemy. Smacznego!