Wykonanie
Kolejny spontaniczny przepis, który powstał z potrzeby chwili. Wyszło tak smacznie, że z pewnością przepis zostanie z nami na stałe. I często! W razie, gdyby wyszło za dużo nadzienia, w kolejnym wpisie ukaże się przepis na jego smaczne wykorzystanie :)

Składniki:- ok. 500 g
mięsa mielonego,- 1/2
czerwonej cebuli,- 1/2
pora,- 1
pomidor,- 1
marchew,- 1/2
cukinii,- posiekany
koperek,-
sól, domowe
kostki rosołowe, domowa
przyprawa paprykowa,- 1 łyżka
oleju,-
papryki - 6 dużych,-
ser do posypania.Na łyżce rozgrzanego
oleju podsmażamy kolejno:
cebulę,
por (posiekane w drobną kostkę),
marchew (startą na tarce z dużymi oczkami),
cukinię (pokrojoną w drobną kostkę - razem ze skórką). Dodajemy domową
kostkę rosołową, dusimy przez chwilę. Dodajemy
mięso, mieszamy. Posypujemy
solą i domową
przyprawą paprykową. Gdy
mięso zbieleje, dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora oraz posiekany
koperek. Wyłączamy gaz.
Papryki należy przekroić na pół, wzdłuż. Ostrożnie wydrążamy gniazda i błonki. Oczyszczamy. Nadziewamy farszem
mięsno-warzywnym, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przezok. 1 godzinę. Pod koniec zdejmujemy folię i posypujemy
startym serem. Zapiekamy, a następnie podajemy. Smacznego!