ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami

nazwa

Wykonanie

Kolejny spontaniczny przepis, który powstał z potrzeby chwili. Wyszło tak smacznie, że z pewnością przepis zostanie z nami na stałe. I często! W razie, gdyby wyszło za dużo nadzienia, w kolejnym wpisie ukaże się przepis na jego smaczne wykorzystanie :)
Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 pora,
- 1 pomidor,
- 1 marchew,
- 1/2 cukinii,
- posiekany koperek,
- sól, domowe kostki rosołowe, domowa przyprawa paprykowa,
- 1 łyżka oleju,
- papryki - 6 dużych,
- ser do posypania.
Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy kolejno: cebulę, por (posiekane w drobną kostkę), marchew (startą na tarce z dużymi oczkami), cukinię (pokrojoną w drobną kostkę - razem ze skórką). Dodajemy domową kostkę rosołową, dusimy przez chwilę. Dodajemy mięso, mieszamy. Posypujemy solą i domową przyprawą paprykową. Gdy mięso zbieleje, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz posiekany koperek. Wyłączamy gaz. Papryki należy przekroić na pół, wzdłuż. Ostrożnie wydrążamy gniazda i błonki. Oczyszczamy. Nadziewamy farszem mięsno-warzywnym, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez
ok. 1 godzinę. Pod koniec zdejmujemy folię i posypujemy startym serem. Zapiekamy, a następnie podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/08/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i.html