Wykonanie
Dzisiejszy przepis był inspirowany innym, znalezionym na stronie Doradca smaku . Postanowiłam zrobić lżejszą wersję, więc smażenie zastąpiłam pieczeniem. Oczywiście możecie spróbować usmażyć te kotlety - z pewnością będą smaczne :). Wersja pieczona jest przepyszna! Okazuje się, że wystarczy tak niewiele, by z tradycyjnych kotletów mielonych uczynić rewelacyjne danie. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:- ok. 300 g
mięsa mielonego z
szynki,- 1
jajko,- 1
kajzerka namoczona w wodzie,- 1
cebula,- ugotowana do miękkości
fasolka szparagowa (4 do każdego kotleta),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,-
pomidory koktajlowe oraz
przyprawy: suszona
bazylia,
sól czosnkowa.
Mięso przygotowujemy tak, jak zwykle na kotlety: mieszamy w misce
mięso,
jajko, odciśniętą z
wody kajzerkę, startą na tarce
cebulę oraz
przyprawy. Odrywamy kawałek
mięsa z całości, formujemy płaski placuszek, układamy 4
fasolki szparagowe i zlepiamy tak, by nie wystawały. Tak przygotowane kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy także przekrojone na pół
pomidory koktajlowe. Całość posypujemy
solą czosnkową (najlepiej 2-3 ząbki przecisnąć przez drobną praskę i równomiernie rozłożyć po wierzchu oraz posypać
solą) oraz suszoną
bazylią. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 40 minut). Smacznego!