ßßß Cookit - przepis na Pieczone kotlety mielone z fasolką szparagową (w środku)

Pieczone kotlety mielone z fasolką szparagową (w środku)

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis był inspirowany innym, znalezionym na stronie Doradca smaku . Postanowiłam zrobić lżejszą wersję, więc smażenie zastąpiłam pieczeniem. Oczywiście możecie spróbować usmażyć te kotlety - z pewnością będą smaczne :). Wersja pieczona jest przepyszna! Okazuje się, że wystarczy tak niewiele, by z tradycyjnych kotletów mielonych uczynić rewelacyjne danie. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- ok. 300 g mięsa mielonego z szynki,
- 1 jajko,
- 1 kajzerka namoczona w wodzie,
- 1 cebula,
- ugotowana do miękkości fasolka szparagowa (4 do każdego kotleta),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,
- pomidory koktajlowe oraz przyprawy: suszona bazylia, sól czosnkowa.
Mięso przygotowujemy tak, jak zwykle na kotlety: mieszamy w misce mięso, jajko, odciśniętą z wody kajzerkę, startą na tarce cebulę oraz przyprawy. Odrywamy kawałek mięsa z całości, formujemy płaski placuszek, układamy 4 fasolki szparagowe i zlepiamy tak, by nie wystawały. Tak przygotowane kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy także przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Całość posypujemy solą czosnkową (najlepiej 2-3 ząbki przecisnąć przez drobną praskę i równomiernie rozłożyć po wierzchu oraz posypać solą) oraz suszoną bazylią. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 40 minut). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/01/pieczone-kotlety-mielone-z-fasolka.html