Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam rok temu już po
agrestowym sezonie. Długo czekałam, żeby móc je zrobić i spróbować - ale było warto. Ciasto jest pyszne i znika w oka mgnieniu :-)200 - 300 g
mąki100 ml
mleka14 g
drożdży1 łyżka
masła9 łyżek
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowego1
jajo1
żółtko125 g
twarogu500 g
agrestu250 ml
soku jabłkowego + 3łyżki1/2 opakowania budyniu
waniliowego (na 05 l
mleka)szczypta
soliMleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim
drożdże.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie - wlewamy rozczyn z
mleka i
drożdży i zasypujemy
mąką z brzegów. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do
mąki wraz z 2 łyżeczkami
cukru waniliowego, 2 łyżkami
cukru,
żółtkiem, szczyptą
soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut).
Twaróg ucieramy z
jajkiem, szczyptą
soli, 2 łyżkami
cukru, 2 łyżeczkami
cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut.Następnie wykładamy masę
serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni - studzimy.
Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków.
Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami
soku jabłkowego. 250 ml
soku jabłkowego, 5 łyżek
cukru zagotować, dodać
agrest. Dodajemy
budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo-
agrestową wykładamy na ciasto.Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z
OWOCAMI".SMACZNEGO :-)