ßßß Cookit - przepis na PLACEK Z AGRESTEM

PLACEK Z AGRESTEM

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto znalazłam rok temu już po agrestowym sezonie. Długo czekałam, żeby móc je zrobić i spróbować - ale było warto. Ciasto jest pyszne i znika w oka mgnieniu :-)
200 - 300 g mąki
100 ml mleka
14 g drożdży
1 łyżka masła
9 łyżek cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajo
1 żółtko
125 g twarogu
500 g agrestu
250 ml soku jabłkowego + 3łyżki
1/2 opakowania budyniu waniliowego (na 05 l mleka)
szczypta soli
Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie - wlewamy rozczyn z mleka i drożdży i zasypujemy mąką z brzegów. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki wraz z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut).
Twaróg ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wykładamy masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni - studzimy.
Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków. Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru zagotować, dodać agrest. Dodajemy budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo-agrestową wykładamy na ciasto.
Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z OWOCAMI".
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/09/placek-z-agrestem.html