Lekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczątruskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka.Blaszka 24x24Na ciasto:125 g mąki gryczanej125 g mąki krupczatki4 łyżeczki cukru pudru125 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżka czystego smalcu3 żółtka1 cukier wanilinowyNa przełożenie:białka z 3 jaj4 łyżeczki cukru pudru1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)około 30 jeżyngarść płatków migdałowychopcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanejW misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Zawijamy je w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim blachę do ciasta. Brzegi blachy powinny być pokryte ciastem do około 1/2 wysokości. Tak przygotowane ciasto zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru pudru.Wyjmujemy blachę z piekarnika i na zapieczone ciasto wykładamy konfiturę truskawkową. (Jeśli dysponujemy dżemem, możemy go użyć zagęszczając mąką ziemniaczaną aby nie był zbyt płynny.) Na warstwie konfitury układamy jeżyny, a na nie rozsypujemy płatki migdałowe. Teraz wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy równomiernie na warstwę piany.Pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień :-)SMACZNEGO :-)