Wykonanie
Coraz bliżej Święta i na blogach zaczyna się piernikowo-korzenny szał. Nie to żebym szła za falą, ale wpadł mi ostatnio w ręce przepis, który właśnie teraz postanowiłam wykorzystać. Jak się okazało, wybór był bardzo dobry, bo ciasto wykonałam szybko i sprawnie - nawet szybciej niż przepis przewidywał. Tak samo jak szybko je zrobiłam, tak samo szybko też znikało... Dobrze, że zdążyłam zrobić kilka zdjęć ;-)CIASTO
CYNAMONOWE Z
RODZYNKAMIBlacha 25 X 35700 g
mąki pszennej2 łyżki
proszku do pieczenia2 łyżki mielonego
cynamonu0,5 łyżeczki
soli300 g
masła śmietankowego250 g
brązowego cukru350 g
rodzynekskórka pomarańczowa z 1 lub 2
pomarańczy12 łyżek świeżego
soku pomarańczowego12 łyżek
mleka4
jajaRodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodajemy
masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy
cukier,
rodzynki i
skórkę pomarańczową - mieszamy.
Jajka mieszamy z
mlekiem i
sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste ale wilgotne.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.SMACZNEGO :-)