Wykonanie
Gdy wyszukuję przepisy do wykonania, głównymi kryteriami są: czas wykonania i prostota składników. Trzecią zasadą jest to, iż ma wyjść przynajmniej coś zjadliwego. Ale przecież jak się włoży samo dobre, to nie ma siły żeby wyszło niesmacznie. Ten przepis sprawdził się w stu procentach. Robi się szybciutko i jest niewymownie pyszny. Robiłam wersję z
winem i bez, przyznam że z
winem było lepiej, ale jak go nie dodacie to i tak będziecie zadowoleni ;-)
RYBA W PORACH I PIECZARKACH500g
okonia lub
soli (ja używam zawsze
ryby morskie)1
por20g
margaryny100g
pieczarek1/4 szklanki
białego wina1/2 szklanki kwaśnej
śmietanysólpieprz białyposiekana
natka pietruszkiRybę najlepiej użyć świeżą, jeśli mamy mrożoną wcześniej ją rozmrażamy i odlewamy
wodę. Oczyszczoną
rybę dzielimy na małe kawałki (kroimy w kostkę).
Pora myjemy i siekamy na cienkie paski.
Margarynę rozpuszczamy na patelni i dusimy na niej
rybę razem z
porem przez około 10 minut.
Pieczarki myjemy i obieramy, drobno kroimy - dodajemy do
ryby wraz z
winem i dusimy jeszcze 5 minut.
Śmietanę mieszamy z
solą i
białym pieprzem, hartujemy łyżką sosu z
ryby i dodajemy na patelnie. Mieszamy już nie gotując.
Rybę podajemy posypaną
natką pietruszki.Prawda, że proste :-)Ten pyszny przepis pochodzi z książki:

SMACZNEGO:-)