Wykonanie
Oto kolejne szybkie i świeże danie, które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma
mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w
język - czegóż chcieć więcej? :-)Na 4 solidne porcje:8 łyżek
oleju roślinnego1 średnia
cebula biała1 średnia
cebula czerwona1
papryka żółta1
papryka czerwona1
papryka pomarańczowa1
cukinia1/2 łyżeczki
chilli w płatkach400 g
makaronu świderki
sólpieprzCukinię oraz
papryki myjemy i osuszamy.
Cukinię kroimy w kostkę o
boku około 1 cm.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę.
Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy
olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy
cebulę,
cukinię i
papryki, dodajemy
chilli, doprawiamy
solą i
pieprzem - co pewien czas mieszamy.Ugotowany
makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy.SMACZNEGO :-)