Wykonanie
Jesień zaczęła nas rozpieszczać wprost wiosennymi temperaturami. Cieszmy się słońcem i szelestem liści ile się da, bo na pewno nie potrwa to długo. Przed nami chłodne i często deszczowe dni oraz wieczory, a gdy już nadejdą z pewnością rozgrzeje nas Pörkölt - pyszny węgierski gulasz. Jeśli zrobicie go w większej porcji, co dzień będziecie mogli urozmaicać dodając nowe składniki. I wierzcie mi - z dnia na dzień robi się wtedy coraz pyszniejszy :-)PÖRKÖLT0,5 kg
polędwicy wieprzowej2 duże
cebule250 ml domowego
przecieru pomidorowego2
czerwone papryki5 ząbków
czosnku500 ml rosołu1,5 łyżki
ostrej papryki mielonej1 łyżka
słodkiej papryki mielonej
sólpieprz3 łyżki
masłaWarzywa myjemy,
cebulę obieramy,
papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę.
Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w rondlu na rozpuszczonym
maśle. Dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy razem około 3 minuty. Następnie zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut.Zwiększamy ogień, dodajemy
przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Przyprawiamy mielonymi
paprykami,
solą,
pieprzem i
czosnkiem - podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut.Podajemy z
ziemniakami lub
kaszą.SMACZNEGO :-)