Wykonanie
Pyszny i pulchniutki, na
kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania się :-)Blacha 21 x 31 cmNa ciasto:250 g
mąki pszennej40 g
kakao50 g
cukru pudru1
cukier wanilinowy1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajo150 g
masła roślinnegoMasa serowa:600 g mielonego tłustego
twarogu150 g
masła roślinnego3
jaja130 g
cukru demerara1
cukier wanilinowy1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukruSposób wykonaniaMasa serowa:
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Jaja ubijamy z
cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy
ser. Następnie dodajemy
budyń i przestudzone
masło - mieszamy do połączenia składników.Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski razem z
kakaem,
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Dodajemy posiekane
masło roślinne,
cukier wanilinowy i
jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste).Masę
serową wylewamy na blaszkę wyłożoną
ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na
masie serowej.Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.Przed podaniem możemy posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO :-)