Wykonanie
Zawsze zajadałam się pierogami ruskimi i
mięsnymi, a do zjedzenia tych z
owocami ciężko było mnie namówić. Uparcie twierdziłam, że ciasto pierogowe nie komponuje się z
owocami. Jak już wiecie zmieniłam zdanie po spróbowaniu pierogów z
jagodami i
serkiem wiejskim. Po nich przyszła kolej na wypróbowanie pierogów z
jabłkami. I wiecie co - było pysznie :-)Ciasto na pierogi:500 g
mąki1
jajko2 łyżki
oliwy1 szklanka
wodyszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonuFarsz:500 g
jabłek - ja użyłam papierówek
cukiercynamonMąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite
jajko. Dodajemy
cynamon,
oliwę oraz stopniowo ciepłą
wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut.W tym czasie myjemy i osuszamy
jabłka, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli
jabłka są bardzo kwaśne doprawiamy
cukrem do smaku. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy szczyptę
cynamonu.Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy około 2 - 3 minuty.Przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)