Wykonanie
Sklepowe sucharki lubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z
Wami poniżej :-)0,5 kg
mąki kukurydzianej130 g
brązowego cukru1 szklanka ciepłego
mleka50 g
drożdży100 g rozpuszczonego
masła roślinnego4
żółtkaszczypta
soliDrożdże kruszymy i rozcieramy z 1 łyżką
cukru i
mlekiem (
mleko nie może być gorące). Do rozczynu dosypujemy około 1/3
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę
mąki i
sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone
masło i ponownie wyrabiamy ciasto.Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam jej, ani nie wykładałam papierem- trochę ciasta mi zostało). Ciasto nakładamy do maksymalnie 2/3 wysokości foremki, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut..Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.Na drugi dzień ciasto kroimy na plasterki o grubości około 0,7 cm i podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym
dżemem.Ja do sucharków użyłam kremu
truskawkowo -
bananowego marki Stovit . Jego aksamitna konsystencja świetnie pasowała do chrupiących sucharków, a mieszanka smakowa stworzyła ciekawe połączenie z kukurydzianym smakiem ciasta :-)SMACZNEGO :-)