Wykonanie
Ciasto drożdżowe robiłam już wiele
razy, ale zawsze z jednego przepis. Takiego rodzinnego, które sprawdzało się przez wiele lat. Ostatnio jednak postanowiłam to zmienić i zrobić coś zupełnie innego, nowego i wyszło nam to na dobre! Ciasto było idealnie puszyste, delikatnie mokre i wystarczająco słodkie. Przepis sprawdzi się również w formie małych bułeczek, więc zachęcam do robienia bo warto :)Składniki: na ciasto:szklanka
cukru pudru5dag świeżych
drożdży(!)2,5 szklanki
mąki tortowejszklanka
mleka3
żółtkaszczypta
soli125g
masła roślinnego1/2kg
rabarbaru + 1/2 szklanki
cukru - myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem na kruszonkę:3/4 szklanki
cukru pudru1 i 3/4 szklanki
mąki krupczatki250g
masła roślinnegosurowe żółtkoPrzygotowanie:Kruszonka: Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i łączymy je ze sobą za pomocą malaksera.Ciasto:W małym garnuszku rozrabiamy
drożdże z łyżeczką
cukru pudru, łyżeczką
mąki i letnim
mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski przesiewamy
mąkę, pozostały
cukier puder, szczyptę
soli, wyrośnięty rozczyn, roztrzepane
żółtka i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie należy dodać odrobinę
mąki. Gdy składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykrywamy ściereczką na około 35 minut.Kiedy ciasto urośnie wykładamy na nie przygotowany
rabarbar, a następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Nie wyjmujemy z blachy wcześniej, ponieważ może się zrobić zakalec!Smacznego :)

