ßßß Cookit - przepis na Drożdżowiec z rabarbarem

Drożdżowiec z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe robiłam już wiele razy, ale zawsze z jednego przepis. Takiego rodzinnego, które sprawdzało się przez wiele lat. Ostatnio jednak postanowiłam to zmienić i zrobić coś zupełnie innego, nowego i wyszło nam to na dobre! Ciasto było idealnie puszyste, delikatnie mokre i wystarczająco słodkie. Przepis sprawdzi się również w formie małych bułeczek, więc zachęcam do robienia bo warto :)
Składniki: na ciasto:
szklanka cukru pudru
5dag świeżych drożdży(!)
2,5 szklanki mąki tortowej
szklanka mleka
3 żółtka
szczypta soli
125g masła roślinnego
1/2kg rabarbaru + 1/2 szklanki cukru - myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem na kruszonkę:
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
250g masła roślinnego
surowe żółtko
Przygotowanie:
Kruszonka: Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i łączymy je ze sobą za pomocą malaksera.
Ciasto:
W małym garnuszku rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru pudru, łyżeczką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, pozostały cukier puder, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Gdy składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykrywamy ściereczką na około 35 minut.
Kiedy ciasto urośnie wykładamy na nie przygotowany rabarbar, a następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Nie wyjmujemy z blachy wcześniej, ponieważ może się zrobić zakalec!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/05/drozdzowiec-z-rabarbarem.html