Wykonanie
Na około 13 słoiczków "
dżemowych"3 kg
buraków0,5 kg
papryki czerwonej3 duże
cebuleNa zalewę:1 szklanka
wody1 szklanka
oliwy1 szklanka
cukru0,5 szklanki
octu 10%1 łyżka
soliBuraki myjemy i gotujemy na półtwardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (o dużych oczkach).
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę.
Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby
cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy
buraki,
paprykę i
cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy.Gorącą
sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem.SMACZNEGO :-)A dziś było też bieganie... Ostatnio się zaniedbałam na rzecz treningu ogólnorozwojowego, ale powoli wracam na leśne ścieżki :-)