Wykonanie
Kuchnie kresową odróżnia od innych jej silne zróżnicowanie, a także kulinarne wpływy litewskie, białoruskie, ukraińskie, tureckie, austriackie czy żydowskie. Kuchnia ta cechowała się przede wszystkim oszczędnością i prostotą, opierała się na kilku podstawowych składnikach, m.in. na szeroko rozpowszechnionych ziemniakach. Poniżej przepis na naleśniki kresowe:

Naleśniki - składniki:-
mąka-
mleko-
woda mineralna-
jajko- 1 łyżka
oliwy-
sól

Farsz - składniki:- 4-5 dużych
ziemniaków- 1/2 szklanki
mleka- 2 łyżki
masła- 1
cebula- 50 g
margaryny- 5
parówek

Przygotowanie:
Mąkę,
mleko,
wodę oraz
jajko dokładnie wymieszać, dodać
sól oraz
oliwę. Naleśniki smażyć na małym ogniu. W międzyczasie należy przygotować puree ziemniaczane - ugotować
ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, dodać
mleko i
masło, dokładnie wymieszać. Jednocześnie podsmażyć na
margarynie drobno posiekaną
cebulę, jak się lekko przyrumieni dodać pokrojone w talarki
parówki. Smażyć do zarumienienia.
Parówki wraz z
cebulą wymieszać dokładnie z puree ziemniaczanym. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki.

Smacznego !Inspiracja kuchenna zaczerpnięta z Naleśnikarni z Gliwic