Wykonanie

Liczba porcji: 8-12Czas przygotowania: ok 1 godzinyStopień trudności: łatweKoszt: tanieSkładniki - ciasto:- 3 łyżki
cukru- 12 dag
miękkiej margaryny- 2 łyżki
śmietany 18%- 1 szklanka
mąki- 150 ml
śmietanki 30%Składniki - masa:- starta skórka z 4
cytryn (w tym 1 do dekoracji)- świeżo wyciśnięty sok z 4
cytryn- 10 dag
cukru- 3 duże
jajka- 3
żółtka-
cukier puder (do dekoracji)Przygotowanie:
Mąkę,
margarynę oraz 2 łyżki
śmietany przełożyć do miski i zagnieść szybko ciasto.


Ciasto przełożyć do lodówki na ok 30 minut. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok 0 , 5 cm i przełożyć do wysmarowanej formy. Nakłuć widelcem alby ciasto nie urosło w czasie pieczenia. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

W międzyczasie należy przygotować masę. Na początek należy utrzeć
cukier ze skórką oraz z
sokiem z cytryn.


Osobno ubić
śmietankę 30% dodając po jednym
jajku i
żółtku.

Do tej masy należy przelać powoli masę
cytrynową i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na upieczone ciasto i należy dalej piec przez ok 20-30 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, posypać
cukrem pudrem i udekorować
skórką z cytryny.

Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z gazety Ty i Twój dom