Wykonanie
Przepis powstał na konkurs Nestea Zimowa
Śliwka od kuchni. Początkowo myślałam o jakimś daniu na słodko, ale
sos śliwkowy inspirowany Nestea Zimowa
Śliwka świetnie komponuje się z
mięsem z indyka i idealnie pasuje
smakowo do
napoju.
Indyk z
sosem śliwkowym to świetna potrawa na niedzielny obiad.

1,5kg udźca z
indykakilka ziaren jałowca
ziele angielskieliść laurowytymianeksól,
pieprz2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnkuMięso natrzeć
olejem i
przyprawami, obłożyć plasterkami
czosnku, zostawić na noc, aby się zamarynowało. Przełożyć do worka do pieczenia i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Sos śliwkowy100g suszonych
śliwek1 szklanka
wodysól,
pieprzŚliwki moczyć chwilę w wodzie, następnie w tej samej wodzie, gotować ok 20 minut, aż zaczną się rozpadać. Dosmakować
solą,
pieprzem i zblendować.
