ßßß Cookit - przepis na Udziec z indyka z sosem śliwkowym

Udziec z indyka z sosem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis powstał na konkurs Nestea Zimowa Śliwka od kuchni. Początkowo myślałam o jakimś daniu na słodko, ale sos śliwkowy inspirowany Nestea Zimowa Śliwka świetnie komponuje się z mięsem z indyka i idealnie pasuje smakowo do napoju. Indyk z sosem śliwkowym to świetna potrawa na niedzielny obiad.
1,5kg udźca z indyka
kilka ziaren jałowca
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Mięso natrzeć olejem i przyprawami, obłożyć plasterkami czosnku, zostawić na noc, aby się zamarynowało. Przełożyć do worka do pieczenia i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Sos śliwkowy
100g suszonych śliwek
1 szklanka wody
sól, pieprz
Śliwki moczyć chwilę w wodzie, następnie w tej samej wodzie, gotować ok 20 minut, aż zaczną się rozpadać. Dosmakować solą, pieprzem i zblendować.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/02/udziec-z-indyka-z-sosem-sliwkowym.html