ßßß
Inspiracja: Kulinarne.infoCiasto:½ kostki (125g) masła lub margaryny2 jajka3/4 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowegoMasa serowa:1kg sera naturalnego w wiaderku do serników1 budyń waniliowy3 jajka2 łyżki masła1/2 szklanki cukruCiasto:Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku, mieszać z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 22-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.Masa serowa:Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser. Wymieszać. Dodać budyń waniliowy (w proszku). Białka ubić na sztywną masę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na masę kakaową.Ciasto piec ok. 50 minut w 180ºC.