ßßß Cookit - przepis na Sernik Izaura

Sernik Izaura

nazwa

Wykonanie

Połączanie kakowego spodu z serem - nic dodać, nic ująć. A nazwa? nie mam pojęcia skąd się wzięła, ale jest naprawdę intrygująca:)
Inspiracja: Kulinarne.info
Ciasto:
½ kostki (125g) masła lub margaryny
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
1kg sera naturalnego w wiaderku do serników
1 budyń waniliowy
3 jajka
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku, mieszać z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 22-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser. Wymieszać. Dodać budyń waniliowy (w proszku). Białka ubić na sztywną masę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na masę kakaową.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180ºC.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/03/sernik-izaura.html