ßßß
Cookit - przepis na Śledzie z majerankiem i cebulą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Śledzie z majerankiem i cebulą
Składniki
Śledź
Cebula cukrowa
Cytryna
Majeranek
Zioła prowansalskie
Pieprz
Zioła
Pieprz czarny
Ziele angielskie
Liść laurowy
Olej rzepakowy
Wykonanie
Zamieszczam przepis na pyszne
śledzie
w
majeranku
, które moja mama robi zawsze na Święta i ostatki (tzw. "
śledzik
").Tak przygotowane
śledzie
są aromatyczne od
ziół
i przypraw, z wyczuwalnym
majerankiem
.700 g płatów
śledziowych
600 g
cebuli cukrowej
lub czerwonejsok z 1
cytryny
4 łyżki
majeranku
2 łyżki
ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki
pieprzu
ziołowego
1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego
5 ziaren
ziela angielskiego
4
liście laurowe
1,5 szklanki
oleju rzepakowego
Śledzie
zalej
wodą
i mocz przez ok. 3 godziny.Po tym czasie
śledzie
odsącz na papierowym ręczniku.
Cebulę
pokrój w cienkie półplasterki, przełóż do miski i zalej
sokiem z cytryny
, wymieszaj ręką, lekko wgniatając sok w
cebulę
.
Śledzie
pokrój na ok. 3 cm kawałki, przełóż do dużej miski, dodaj
cebulę
i
przyprawy
.Zalej
olejem
i dokładnie wymieszaj.Układaj dość ciasno w szczelnych szklanych pojemnikach (najlepiej słoiki)i przechowuj w lodówce.
Śledziami
zajadamy się po ok. 3 dniach, a najlepsze są po ok. tygodniu leżakowania.
Źródło:
http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/02/sledzie-z-majerankiem-i-cebula.html
Przepisy powiązane
Śledź z majerankiem
Śledź z majerankiem
Śledź z majerankiem
Śledź z majerankiem
Śledź z majerankiem
Składniki powiązane (0)