ßßß Cookit - przepis na Śledzie z majerankiem i cebulą

Śledzie z majerankiem i cebulą

nazwa

Wykonanie

Zamieszczam przepis na pyszne śledzie w majeranku, które moja mama robi zawsze na Święta i ostatki (tzw. "śledzik").
Tak przygotowane śledzie są aromatyczne od ziół i przypraw, z wyczuwalnym majerankiem.
700 g płatów śledziowych
600 g cebuli cukrowej lub czerwonej
sok z 1 cytryny
4 łyżki majeranku
2 łyżki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1,5 szklanki oleju rzepakowego
Śledzie zalej wodą i mocz przez ok. 3 godziny.
Po tym czasie śledzie odsącz na papierowym ręczniku.
Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, przełóż do miski i zalej sokiem z cytryny, wymieszaj ręką, lekko wgniatając sok w cebulę.
Śledzie pokrój na ok. 3 cm kawałki, przełóż do dużej miski, dodaj cebulę i przyprawy.
Zalej olejem i dokładnie wymieszaj.
Układaj dość ciasno w szczelnych szklanych pojemnikach (najlepiej słoiki)i przechowuj w lodówce.
Śledziami zajadamy się po ok. 3 dniach, a najlepsze są po ok. tygodniu leżakowania.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/02/sledzie-z-majerankiem-i-cebula.html