ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na serku homogenizowanym z połówkami jabłek

Szarlotka na serku homogenizowanym z połówkami jabłek

nazwa

Wykonanie

Szarlotka, którą robi się szybko i łatwo . Pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa (p rzepis z zeszytu mamy). Ciasto w ychodzi lekko słodkie (jeśli lubicie bardziej słodkie można dać więcej cukru).
Aby szarlotka była mniej kaloryczna, można dodać mniej tłuszczu, a więcej serka homogenizowanego. C iasto można wyrobić ręcznie, ale można też uprościć sobie pracę i wyrobić robotem kuchennym z hakami ;).
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej)
250 g miękkiej margaryny(u mnie Kasia)
200 g waniliowego serka homogenizowanego
3 łyżki domowego cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
ok. 8-10 kwaskowatych jabłek
cukier puder lub lukier (na wierzch ciasta)
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, serek homogenizowany, sól i wymieszać.
Następnie dodać tłuszcz i drobno po siekać nożem.
Całość zagnieść ręcznie .
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować odpowiednio do wielkość blaszki do pieczenia.
Jedną rozwałkowaną część ciasta ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i układać połówki jabłek obok siebie na surowym cieście (wypukłą częścią do góry).
Drugą częścią ciasta przykryć jabłka, lekko dociskając ciasto do spodu.
Piec w temperaturze 180'C przez ok. 45-50 minut.
Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jeśli lubisz słodkie wypieki, inspiracje znajdziesz również na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/szarlotka-na-serku-homogenizowanym-z.html