Wykonanie

Szarlotka, którą robi się szybko i łatwo . Pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa (p rzepis z zeszytu mamy). Ciasto w ychodzi lekko słodkie (jeśli lubicie bardziej słodkie można dać więcej
cukru).Aby szarlotka była mniej kaloryczna, można dodać mniej tłuszczu, a więcej
serka homogenizowanego. C iasto można wyrobić ręcznie, ale można też uprościć sobie pracę i wyrobić robotem kuchennym z hakami ;).3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru (lub trochę więcej)250 g
miękkiej margaryny(u mnie
Kasia)200 g
waniliowego serka homogenizowanego3 łyżki domowego
cukru wanilinowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonuszczypta
soliok. 8-10 kwaskowatych
jabłekcukier puder lub
lukier (na wierzch ciasta)Na stolnicę wysypać
mąkę, dodać
cukier puder,
cukier waniliowy,
cynamon,
serek homogenizowany,
sól i wymieszać.Następnie dodać tłuszcz i drobno po siekać nożem.Całość zagnieść ręcznie .Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować odpowiednio do wielkość blaszki do pieczenia.Jedną rozwałkowaną część ciasta ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i układać połówki
jabłek obok siebie na surowym cieście (wypukłą częścią do góry).Drugą częścią ciasta przykryć
jabłka, lekko dociskając ciasto do
spodu.Piec w temperaturze 180'C przez ok. 45-50 minut.Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.

Jeśli lubisz słodkie wypieki, inspiracje znajdziesz również na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta