Wykonanie

Dla urozmaicenia, zamiast sklepowej
szynki polecam domową
wędlinę z piersi kurczaka. Robi się ją bardzo szybko. Przepis pochodzi z książki " Kuchnia polska bez pszenicy ".1 podwójna
pierś z kurczakakilka
suszonych pomidorów w
oliwieświeże
zioła np.
bazylia,
majeranek,
oregano1 łyżka
soku z cytrynymielona
słodka paprykapieprz i
sólMięso oczyścić i delikatnie rozbić tłuczkiem do
mięsa, aby uzyskać jeden kawałek.Następnie oprószyć z obu stron
pieprzem,
solą i
słodką papryką i skropić
sokiem z cytryny.Na wierzchu
mięsa u łożyć dowolne świeże
zioła oraz
suszone pomidory (odsączone z
oliwy, posiekane lub w całości) oraz skropić odrobiną
oliwy z
pomidorów.
Mięso zwinąć ciasno w roladkę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (pozbywając się pęcherzyków powietrza) i umieścić w naczyniu do gotowania na parze. (Jeśli ktoś ma, polecam użyć sznurka do
wędlin, wiążąc mocno
mięso).Przykryć naczynie i gotować na parze
mięso przez 10-15 minut, w zależności od rozmiarów i grubości rolad (gotowane zbyt długo staną się suche).Gotowe roladki odwinąć z folii, przestudzić i pokroić na plastry. Podawać jako dodatek do kanapek lub samodzielną przystawkę.Nadzienie można modyfikować według uznania, dodając np.
pieczarki,
śliwki,
jarmuż.